За да нормализирате нивата на холестерола, можете да ядете сусамово семе, но не трябва да го използвате ежедневно, съветва руската диетоложка Анна Дробишева, пише РИА Новости, цитирана от Actualno.com.
Според нея сусамовите семена са полезни за понижаване нивата на холестерола, както и за нормализиране на метаболизма на мазнините в организма. Те съдържат желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и фибри. Продуктът съдържа седем пъти повече калций от млякото. С тази храна ще запазите очите си здрави дълги години. „Сусамът не може да се яде всеки ден, тъй като семената му съдържат вещества, които повишават съсирването на кръвта“, предупреди тя. Според нея достатъчно е да добавяте по една супена лъжица семена към храната няколко пъти седмично. Това ще обогати тялото с антиоксиданти и фитоестрогени.
По-рано британската лекарка Дебора Лий призова за ограничаване на тлъстите меса, колбасите, сладкиши, кашкавала и десертите, тъй като те повишават нивата на холестерола. Тя разкри и три убийци на това вещество в тялото. Сред тях лекарката посочи ненаситените мазнини, млечните продукти и фибрите.