Черният пипер е сред най-използваните подправки в българската кухня, а и не само. Благодарение на него всяко едно ястие се сдобива с леко пикантен вкус и се превръща в много по-апетитно. Освен ароматен, пиперът е също толкова полезен. Неговите положителни свойства са толкова много, че ще ни бъде трудно да изброим всяко от тях.
Все пак обаче сме решили да ви разкрием някои от добрите му ползи върху организма на човек, пише actualno.com. Преди това искаме да вмъкнем нещо много важно, което се отнася до термичната обработка на подправката. Ако искате да не унищожавате качествата ѝ, трябва да поръсите храната с нея, непосредствено преди да я сервирате на масата.
Какви са полезните действия на черния пипер?
Подобрява метаболизма: И друг път сте чували, че пикантните храни подобряват метаболизма. Благодарение на черния пипер се подобрява обмяната на веществата в организма и се изгарят не малко калории. Спомага за унищожаването на бактериалните инфекции: Още едно незаменимо действие на подправката. С нея можем лесно да се справим с болести, причинени от бактерии. Лекува стомашни неразположения: Пиперът допринася за ускоряване на храносмилането и по този начин намалява риска от стомашни болести. Помага да се справим с грип или настинка: С тази подправка лесно можем да излекуваме болното гърло, както и кашлицата. Това го дължим най-вече на антибактериалните свойства на пипера. По-млада и красива кожа: Консумацията на черен пипер може да ни предпази от преждевременно стареене на кожата. Съществуват не малко рецепти за домашни кремове против бръчки, в които участва подправката.Това са само една малка част от полезните свойства на черния пипер. Не забравяйте да го добавяте към ястията си и да се възползвате от неговото благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Разбира се, придържайте се към разумни количества, за да не се получи обратен ефект.