Отидете към основна версия

23 402 11

Суперхрана сваля кръвната захар с 39%

  • суперхрана-
  • чия-
  • кръвна захар

Става въпрос за семената от чиа (чия), които са с уникален състав и неслучайно се наричат суперхрана

Снимкa: Shutterstock

Диабетът е животозастрашаващо състояние, причинено от липса на инсулин или инсулинова дисфункция, което води до хронично високи нива на кръвната захар. В резултат от това се появяват множество коронарни заболявания. За щастие диабетът може лесно да бъде предотвратен и контролиран с помощта на подходящ хранителен режим.

Една полезна храна има способността да предотвратява това заболяване благодарение на способността си драстично да понижава нивата на кръвната захар. Става въпрос за семената от чиа (чия), които са с уникален състав и неслучайно се наричат суперхрана. Малките черни семенца са сред най-богатите растителни източници на омега-3 мастни киселини, известни като алфа-линоленова киселина (ALA), споделят учените от Harvard Medical School. Тези уникални молекули, които са от съществено значение за храносмилането и производството на енергия, намаляват риска от сърдечни заболявания. Но тези качества чиата се оказват и много полезни за контрола на кръвната захар.

Това доказва проучване, в което участват 15 здрави мъже. Те са консумирали различни хранителни продукти с добавка на 25 грама чия или 31,5 грама ленено семе. В хода на прочуването са взети кръвни проби на празен стомах и в рамките на два часа след хранене. Учените стигат до извода, че чиата и ленените семена променят въглехидратния метаболизъм по различен начин. Резултатите показват, че семената от чиа са с по-силен ефект, тъй като понижават нивата на кръвната захар с 39% повече от лененото семе. Други изследваният доказват, че разтворимите фибри в чиата могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол. Това се дължи на способността им да се свързват с липидите в храносмилателния тракт и да ги отстраняват от тялото, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.

Свързани новини