Отидете към основна версия

6 229 4

Често използван продукт увеличава риска от метастази

  • палмово масло-
  • олио-
  • метастази-
  • рак-
  • тумор

Палмовото масло е широко използвано почти навсякъде в хранителната индустрия

Снимка: Shutterstock

Процесът, при който клетките на рака се разпространяват в нови области или органи се нарича метастазиране. Когато туморните клетки напуснат първичния тумор, те пътуват до други области посредством кръвоносната или лимфната система. Много от тези клетки загиват, но някои се установяват в нова област, започват да растат и формират нов тумор, информира zdrave.to.

Учените са открили, че може да се влияе на скоростта, с която метастазите се развиват. Според експертите един изключително разпространен продукт може да причини подобен ефект.

Става въпрос за палмовото масло. Испанските биолози посочват, че високата концентрация на мастни киселини в състава му увеличава риска от развитие на онкологични заболявания.

В проучване експертите приложили концентрат от палмово масло върху човешки ракови клетки и ги трансплантирали в лабораторни гризачи. Скоро животните започнаха активно да развиват метастази. Палмитиновата киселина служи като вид активатор на онкологичния процес, отбелязват учените.

Други мастни киселини не са имали същия ефект, показало проучването.

Макар това да е притеснителна новина, ако не прекалявате с това масло, то няма да се случи нищо ужасно. Но един от проблемите на нашето време е, че то присъства в много продукти, особено в млечните и доскоро, докато производителите не бяха задължени да разкриват състава на продукта, потребителите не знаеха за това.

Трудно е да си представим степента, в която се консумира палмово масло. Намира се в адаптирано мляко за кърмачета, кондензирано мляко, сладкарски изделия, майонеза и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини