11 Декември, 2021 17:52 6 228 4

Често използван продукт увеличава риска от метастази

  • палмово масло-
  • олио-
  • метастази-
  • рак-
  • тумор

Палмовото масло е широко използвано почти навсякъде в хранителната индустрия

Често използван продукт увеличава риска от метастази - 1
Снимка: Shutterstock

Процесът, при който клетките на рака се разпространяват в нови области или органи се нарича метастазиране. Когато туморните клетки напуснат първичния тумор, те пътуват до други области посредством кръвоносната или лимфната система. Много от тези клетки загиват, но някои се установяват в нова област, започват да растат и формират нов тумор, информира zdrave.to.

Учените са открили, че може да се влияе на скоростта, с която метастазите се развиват. Според експертите един изключително разпространен продукт може да причини подобен ефект.

Става въпрос за палмовото масло. Испанските биолози посочват, че високата концентрация на мастни киселини в състава му увеличава риска от развитие на онкологични заболявания.

В проучване експертите приложили концентрат от палмово масло върху човешки ракови клетки и ги трансплантирали в лабораторни гризачи. Скоро животните започнаха активно да развиват метастази. Палмитиновата киселина служи като вид активатор на онкологичния процес, отбелязват учените.

Други мастни киселини не са имали същия ефект, показало проучването.

Макар това да е притеснителна новина, ако не прекалявате с това масло, то няма да се случи нищо ужасно. Но един от проблемите на нашето време е, че то присъства в много продукти, особено в млечните и доскоро, докато производителите не бяха задължени да разкриват състава на продукта, потребителите не знаеха за това.

Трудно е да си представим степента, в която се консумира палмово масло. Намира се в адаптирано мляко за кърмачета, кондензирано мляко, сладкарски изделия, майонеза и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    27 0 Отговор
    Надяваме се новият министър да ограничи влагането му в храните със закон!

    Коментиран от #4

  • 2 Историк

    22 1 Отговор
    Затова жуля гроздова с камбички и суджук(домашен)-там няма палми малми.НАЗДРАВЕ ОТ МЕН НА ВСИЧКИ !!!
  • 3 Има просто решение

    24 0 Отговор
    Забрана на палмовото масло и хидрогенираните мазнини.
    Но няма политическа воля, защото лобитата на производителите и икономическия интерес са много силни. Може да се ограничи и вноса на палмово масло, но не се прави дори и това.
  • 4 Да ама не

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Ще си останеш с надеждите. От палмовото масло си печелят отромни пари, а здравето на хората никога и никъде не е било приоритет. Даже напротив, никоя държава няма полза от старо население и от пенсионери. Това е жестоката шиб.на истина.