Дафиновият лист представлява вечнозелен храст или малко дърво, което вирее в Средиземноморския регион. От хилядолетия е признат като идеална подправка, но освен това е прочут и с лечебните си свойства.
Научни изследвания помогнаха на лекарите да направят своеобразна оценка на лечебните качества на дафиновия лист.
Отличен източник на изобилие от хранителни вещества и витамини, билката подобрява храносмилането и облекчава пристъпите на киселини, има благоприятен ефект върху отделителната система и се бори с инфекциите, а също така намалява риска от развитие на диабет.
Етеричното масло, извлечено от дафинов лист, може да се смеси или добави към различни мехлеми за облекчаване на респираторни заболявания.
Дафиновият лист е богат източник на минерали като мед, калий, калций, магнезий, манган, цинк, желязо и селен. От малко известните ползи от дафиновите листа е естественото им успокояващо действие.
Според резултатите от изследванията, за да прояви най-добрите си лечебни качества дафиновият лист, са необходими само един до три грама на ден, пише dariknews.bg.