Отидете към основна версия

2 971 6

Периодичното гладуване променя експресията на гените

  • периодично гладуване-
  • генна експресия-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • хранителен режим

Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК

Снимка: Shutterstock

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който дневният хранителен прием се осъществява само в определен период от време - между 8 и 10 часа в рамките на деня и се последва от по-продължителен интервал, в който не се консумира никаква храна.

Установено е, че този хранителен режим променя експресията на гените. Наблюденията са показали, че по този начин се променя експресията на 80% от гените в различни тъкани.

Ползите от този начин на хранене включват подобряване на глюкозния толеранс, повишаване на физическия капацитет и издръжливостта, подобряване качеството на съня, контрол на нивата на холестерола и хипертонията, както и понижаване на сърдечносъдовия риск. Освен това е бил наблюдаван понижен туморен растеж и риск от развитие на ракови заболявания, както и намаляване на невродегенеративните изменения в мозъка.

Наблюденията са показали промяна на ритмичността в генната експресия. Интервалите, в които не се консумира храна, са били свързани с по-ритмична експресия на гените, свързани с контрола на клетъчния цикъл, поправката на мутации в ДНК и метаболизма на мастните киселини. Променената генна експресия е била наблюдавана и в черния дроб. Установени са били повишени процеси от холестероловия и глюкозния метаболизъм.

Ползите от периодичното гладуване за чревния тракт са се изразявали в понижаване на възпалителните процеси поради намаляване на възпалителните медиатори, както и благоприятстване на липидния и глюкозния метаболизъм. Натрупването на мазнини в черния дроб води до инсулинова резистентност.

При периодично гладуване се е била променила ритмичността на генната експресия, свързана с повишаване на инсулиновата чувствителност. Преходът от интервала, в който не се приема храна, до започване на дневния хранителен прием в рамките на 8-10 часа през деня, води до метаболитни промени и преимуществено използване на глюкозата като източник на енергия, вместо на мастните киселини, пише puls.bg.

Отдавна е известно, че диетата, богата на въглехидрати и мазнини е свързана с повишен риск за здравето и понижена продължителност на живота. При периодичното гладуване обаче, процесите на стареене се забавят, метаболизмът се ускорява и се понижават нивата на възпаление в организма.

Наблюденията са показали, че този начин на хранене понижава оксидативния стрес и допринася за активиране на имунния отговор.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини