Last news in Fakti

18 Януари, 2023 17:15 2 897 6

Периодичното гладуване променя експресията на гените

  • периодично гладуване-
  • генна експресия-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • хранителен режим

Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК

Периодичното гладуване променя експресията на гените - 1
Снимка: Shutterstock

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който дневният хранителен прием се осъществява само в определен период от време - между 8 и 10 часа в рамките на деня и се последва от по-продължителен интервал, в който не се консумира никаква храна.

Установено е, че този хранителен режим променя експресията на гените. Наблюденията са показали, че по този начин се променя експресията на 80% от гените в различни тъкани.

Ползите от този начин на хранене включват подобряване на глюкозния толеранс, повишаване на физическия капацитет и издръжливостта, подобряване качеството на съня, контрол на нивата на холестерола и хипертонията, както и понижаване на сърдечносъдовия риск. Освен това е бил наблюдаван понижен туморен растеж и риск от развитие на ракови заболявания, както и намаляване на невродегенеративните изменения в мозъка.

Наблюденията са показали промяна на ритмичността в генната експресия. Интервалите, в които не се консумира храна, са били свързани с по-ритмична експресия на гените, свързани с контрола на клетъчния цикъл, поправката на мутации в ДНК и метаболизма на мастните киселини. Променената генна експресия е била наблюдавана и в черния дроб. Установени са били повишени процеси от холестероловия и глюкозния метаболизъм.

Ползите от периодичното гладуване за чревния тракт са се изразявали в понижаване на възпалителните процеси поради намаляване на възпалителните медиатори, както и благоприятстване на липидния и глюкозния метаболизъм. Натрупването на мазнини в черния дроб води до инсулинова резистентност.

При периодично гладуване се е била променила ритмичността на генната експресия, свързана с повишаване на инсулиновата чувствителност. Преходът от интервала, в който не се приема храна, до започване на дневния хранителен прием в рамките на 8-10 часа през деня, води до метаболитни промени и преимуществено използване на глюкозата като източник на енергия, вместо на мастните киселини, пише puls.bg.

Отдавна е известно, че диетата, богата на въглехидрати и мазнини е свързана с повишен риск за здравето и понижена продължителност на живота. При периодичното гладуване обаче, процесите на стареене се забавят, метаболизмът се ускорява и се понижават нивата на възпаление в организма.

Наблюденията са показали, че този начин на хранене понижава оксидативния стрес и допринася за активиране на имунния отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лост

    9 3 Отговор
    Да разбирам ли ,че ще ядем само веднъж дневно?

    Коментиран от #4

  • 4 От готвачите в Давос

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Не бе, това е само ордьовърната диета за тая година! Основното ястие ще го кусате след 2024 - когато въведат Еврото = ядене 2 пъти в седмицата с тенденция през 2025 да се яде само венъж седмично! След това нема да имаш нужда от ядене! Щото мигрантите от Африка и Азия ще те изядат теб самия!

    Коментиран от #6

  • 5 А как стои

    0 0 Отговор
    въпросът с хроничното гладуване?
  • 6 Лаврентий Берия

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "От готвачите в Давос":

    Колко хубаво, че с оглед на напредналата си пенсионна възраст, вие Путинолюбите дори до 2025 трудно ще докарате!