Отидете към основна версия

4 343 8

Какво се случва с тялото, ако спрем захарта за един месец?

  • захар-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • сладко

Диетолог разкри ползи от отказването от захарта

Снимка: Shutterstock

Захарта често се смята за враг на нашето здраве, най-вече защото твърде много сладкиши могат да увредят зъбите ви и да доведат до наддаване на тегло.

Според проучване, публикувано през февруари 2023 г. в Националната медицинска библиотека, яденето на твърде много захар води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения. Затова е разумно да контролирате консумацията на бисквити, сладкиши, торти, сладолед, шоколад и бонбони.

Сладкото обаче не е единственият начин, по който захарта влиза в тялото ни, има и например чай или кафе, които пиете всеки ден. И така, какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от захарта за 30 дни? За това пише Health Shots.

Диетолог обясни какво ще се случи с тялото ви, ако премахнете захарта от диетата си за един месец.

Пълното премахване на захарта или всяка група храни от вашата диета е вредно за вашето здраве. Правилно балансираната диета означава контролиране на порциите и избягване на всякакви излишъци. Singhwal казва, че захарта осигурява калории, но ѝ липсват основни хранителни вещества. Освен всичко друго, консумацията на сладки храни може да доведе до преяждане и липса на важни витамини и минерали.

Ето някои ползи от отказването от захарта за един месец:

Отслабване

Според експерта намаляването или елиминирането на захарта за един месец може да доведе до загуба на тегло, тъй като намалява приема на празни калории и вероятността от преяждане.

Стабилизиране на нивото на кръвната захар

Отказът от захар за 30 дни може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Повишаване на енергийното ниво

Без скокове и спадове на кръвната захар енергийните нива са по-стабилни през целия ден.

Здраве на зъбите

Избягването на захарта ще подобри оралното здраве, ще намали риска от кариес и заболяване на венците.

Намаляване на риска от хронични заболявания

Според експерта намаляването на консумацията на захар може да намали риска от развитие на хронични заболявания, като сърдечни.

Подобрено настроение и яснота на ума

Стабилната кръвна захар има положителен ефект върху вашето благосъстояние, като намалява промените в настроението и подобрява умствената яснота.

Чиста кожа

Здравето на кожата може да се подобри при някои хора, тъй като високият прием на захар често се свързва с акне, обриви и други кожни проблеми.

Здрави черва

Високата консумация на захар може да наруши баланса на чревните бактерии, а намаляването на консумацията на захар, напротив, помага за установяване на здравословна микрофлора.

Трябва ли да изключим плодовете?

Има някои плодове като манго, ананас и ягоди, които са доста сладки. Диетологът казва, че не трябва изцяло да изключвате плодовете от вашата диета без захар. Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, те съдържат и основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са полезни за здравето.

Диетологът казва, че всички захари, съдържащи се в плодовете, са естествени, а съдържанието им на фибри помага за забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това от своя страна намалява въздействието върху нивата на кръвната захар. По-специално, хранителните вещества в плодовете са много полезни, те насърчават здравето на сърцето, помагат на имунната система и храносмилането.

Все пак следете размера на порциите си и избягвайте твърде много плодов сок и сушени плодове. Това са концентрирани източници на захар без фибрите, намиращи се в цели плодове.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини