Last news in Fakti

28 Август, 2023 11:45 4 232 8

Какво се случва с тялото, ако спрем захарта за един месец?

  • захар-
  • здраве-
  • ползи за здравето-
  • сладко

Диетолог разкри ползи от отказването от захарта

Какво се случва с тялото, ако спрем захарта за един месец? - 1
Снимка: Shutterstock

Захарта често се смята за враг на нашето здраве, най-вече защото твърде много сладкиши могат да увредят зъбите ви и да доведат до наддаване на тегло.

Според проучване, публикувано през февруари 2023 г. в Националната медицинска библиотека, яденето на твърде много захар води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения. Затова е разумно да контролирате консумацията на бисквити, сладкиши, торти, сладолед, шоколад и бонбони.

Сладкото обаче не е единственият начин, по който захарта влиза в тялото ни, има и например чай или кафе, които пиете всеки ден. И така, какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от захарта за 30 дни? За това пише Health Shots.

Диетолог обясни какво ще се случи с тялото ви, ако премахнете захарта от диетата си за един месец.

Пълното премахване на захарта или всяка група храни от вашата диета е вредно за вашето здраве. Правилно балансираната диета означава контролиране на порциите и избягване на всякакви излишъци. Singhwal казва, че захарта осигурява калории, но ѝ липсват основни хранителни вещества. Освен всичко друго, консумацията на сладки храни може да доведе до преяждане и липса на важни витамини и минерали.

Ето някои ползи от отказването от захарта за един месец:

Отслабване

Според експерта намаляването или елиминирането на захарта за един месец може да доведе до загуба на тегло, тъй като намалява приема на празни калории и вероятността от преяждане.

Стабилизиране на нивото на кръвната захар

Отказът от захар за 30 дни може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Повишаване на енергийното ниво

Без скокове и спадове на кръвната захар енергийните нива са по-стабилни през целия ден.

Здраве на зъбите

Избягването на захарта ще подобри оралното здраве, ще намали риска от кариес и заболяване на венците.

Намаляване на риска от хронични заболявания

Според експерта намаляването на консумацията на захар може да намали риска от развитие на хронични заболявания, като сърдечни.

Подобрено настроение и яснота на ума

Стабилната кръвна захар има положителен ефект върху вашето благосъстояние, като намалява промените в настроението и подобрява умствената яснота.

Чиста кожа

Здравето на кожата може да се подобри при някои хора, тъй като високият прием на захар често се свързва с акне, обриви и други кожни проблеми.

Здрави черва

Високата консумация на захар може да наруши баланса на чревните бактерии, а намаляването на консумацията на захар, напротив, помага за установяване на здравословна микрофлора.

Трябва ли да изключим плодовете?

Има някои плодове като манго, ананас и ягоди, които са доста сладки. Диетологът казва, че не трябва изцяло да изключвате плодовете от вашата диета без захар. Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, те съдържат и основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са полезни за здравето.

Диетологът казва, че всички захари, съдържащи се в плодовете, са естествени, а съдържанието им на фибри помага за забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това от своя страна намалява въздействието върху нивата на кръвната захар. По-специално, хранителните вещества в плодовете са много полезни, те насърчават здравето на сърцето, помагат на имунната система и храносмилането.

Все пак следете размера на порциите си и избягвайте твърде много плодов сок и сушени плодове. Това са концентрирани източници на захар без фибрите, намиращи се в цели плодове.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Благодаря за Полезната Информация
    Бн
  • 2 хайдеде

    5 3 Отговор
    Като умрете от анорексия ще сте най здрави...

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаха

    3 0 Отговор
    Нямам идея. Пълно премахване на захарта и карнивор диета 4 седмици, като режимът ми беше в началото 1-1.5кг месо плюс 30-40г масло на ден, а после 2 седмици 6-7 яйца, 30-40г масло, 100ина г сирене, 10ина маслини(за солта) закуска, 400-500г скариди/калмари плюс цяла риба 500-600г обяд, 200-300г месо вечеря.

    Това е ужасно, нали? Червено месо, куп яйца, куп мазнини. Е, последното ми теглене днес беше 5.4кг под това преди началото на тази диета с 0 захар и каквито и да е въглехидрати и мазнини. Талията/шкембето е 8см надолу. Отгоре на това съм по-жизнен, спя повече и по-спокойно, не ставам да пикая през нощта. Малките букви на телефона ми се размазваха. Сега ги виждам без усилие.
    И, да, не че освен газирани напитки съм ял много захар преди. Ама пък я спрях рязко барабар с всички въглехидрати.
    Този ефект и оправяне на диабет 2 при много хора е описан в куп случаи. Животински мазнини и месо без нищо друго променя тотално хора за месеци и незнайно как ги прави по-здрави. И след години на този режим не са хванати хора с проблеми като при веганството.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе...

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "хайдеде":

    Захарта и всякакви въглехидрати(хляб, ориз, картофи и т.н.) всъщност наистина много сериозно увреждат организма и водят до момент инсулинът да не действа(инсулинова резистентност, която на късен етап се нарича диабет тип 2) и да се трупат мазнини. Спри всичко освен протеини/месо и животински мазнини или зехтин(всяка рафинирана от семе е много вредна) и виж сам ефекта след месец-два. Плодовете и зеленчуците са захари/въглехидрати и те и с малко изключения като краставици и броколи не трябва да са над 10-20% от калориите.
  • 8 девил

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Аз също съм го гледал това спрях приема на захар директно свалил съм 11 кила единствено месо и животинска мас риба спрях хляба 2 или 3 филии ми е макса гледам, не съм бил болен от нещо или съм бил дебел не просто реших че нямам време да ме тъпчат със лаййййна ,поздрави грижи се за твоето тяло и ум