Отидете към основна версия

3 943 14

Хората над 50 г. трябва завинаги да се откажат от тази закуска

  • закуска-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • пържени яйца-
  • бекон-
  • месо-
  • възраст-
  • 50 години

Защо тази смятана за традиционна почти по цял свят закуска не е никак полезна за хората, навършили 50 години?

Снимки: Shutterstock

Съвременната медицина, козметични процедури, пластични операции и напредъкът на медицината и технологиите като цяло позволяват да изглеждаме по-млади, да сме по-активни и здрави в златната възраст – 50 години. Не е невъзможно някои от нас дори да станат родители за първи път на възраст, на която някога нашите прадеди да ставали прабаби и прадядовци, отбелязва actualno.com.

Наближавайки заветните 50 г. обаче трябва да имате едно на ум, че хроничните заболявания чукат на вратата ви и е време да преосмислите както вредните си навици, така и начина си на хранене. Според Центъра за контрол на заболяванията почти 80% от хората над 50 години страдат от поне едно хронично заболяване, а половината от човечеството – от две или повече хронични заболявания. Сред тях има опасни за продължителността и за оптималното качество на живот – диабет, хипертония, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, рак и костно-ставни заболявания. Те създават не само риск от ранна смърт, но и от обездвижване, инвалидизация, лошо качество на живота.

Добрата новина е, че част от тези заболявания могат да бъдат контролирани добре, да не създават риск за живота и да имат добра дългосрочна прогноза, като част от контрола върху тях е пряко свързан с храненето. Ако до преди да навършите 50 години е можело сравнително безпроблемно да хапвате вредна храна, да преяждате и да консумирате големи количества алкохол, след този ключов рожден ден трябва да бъдете внимателни и да се грижите по-добре за себе си.

А това означава и да зачеркнете от менюто си най-вредната закуска. Коя ли е тя?

Популярната закуска пържени яйца с пържен бекон или пържено пиле е най-вредната закуска за хората, прескочили своите 50 години. Диетолог споделя четири причини, поради които да избягвате този вариант за първо хранене на деня, като съветва да откриете нещо по-полезно за закуска, да изпробвате нови рецепти, богати на зеленчуци и белтъчини, и по-оскъдни на холестерол и мазнини.

1. Популярната закуска от яйца и месо е богата на мазнини, макар че пилето по принцип е диетично месо, тъй като е пържена. Не само яйцата, но и беконът, и пилето са пържени, което ще рече много калории, много мазнини. Нещо повече – обикновено пърженото пиле се овкусява със сметана, за да е по-ароматно и топящо се в устата. Макар да става вкусно, то е толкова вредно за талията, че не може да си позволите да закусите с него, ако сте прескочили 50 години. Пържените храни, гарнирани с още мазнина под формата на сметана и подобни млечни продукти, не само създават риск от хипертония, но и натрупване на излишни килограми, а наднорменото тегло е опасно и поражда риск от редица заболявания.

2. Тази закуска смело можем да наречем най-вредната закуска над 50, защото е и богата на натрий, а излишъкът от натрий или сол е сред причините за задържане на течности, които от своя страна водят до риск от развитие на хипертония. Високото кръвно е бич за съвременното общество, водеща причина за смъртност в световен мащаб и създава риск от инвалидизация и ранна смърт. Хапването на толкова богата на натрий и мазна храна е пряк път към хипертонията.

3. Яйцата са богати на холестерол, но последните научни изследвания откриват, че те не са чак толкова опасни за съдовете и за нивата на лош холестерол в кръвта. Проблемът, водещ до атеросклероза, високи нива на холестерола и натрупване на плаки в съдовете, всъщност се дължи на пърженото, а не на самите яйца. Мазните храни са основните причинители на сърдечно-съдови проблеми, така че просто пърженото не е за вас. А пържено с пържено е възможно най-лошият избор.

4. Това е най-вредната закуска за хората над 50 години и защото е бедна на витамини и минерали, на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и остаряването, на бавни въглехидрати, гарантиращи ситост до обяд.

В това меню липсват както зеленчуците и плодовете, така и млечните продукти. Така че причините пържените яйца с пържен бекон и пиле да се считат за най-вредната закуска за хората над 50 се коренят не само в това кавто съдържа, но и в това какво не съдържа тази класическа и популярна в редица страни по света закуска.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.

Свързани новини