Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 12:57 3 649 14

Хората над 50 г. трябва завинаги да се откажат от тази закуска

  • закуска-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • пържени яйца-
  • бекон-
  • месо-
  • възраст-
  • 50 години

Защо тази смятана за традиционна почти по цял свят закуска не е никак полезна за хората, навършили 50 години?

Хората над 50 г. трябва завинаги да се откажат от тази закуска - 1
Снимки: Shutterstock

Съвременната медицина, козметични процедури, пластични операции и напредъкът на медицината и технологиите като цяло позволяват да изглеждаме по-млади, да сме по-активни и здрави в златната възраст – 50 години. Не е невъзможно някои от нас дори да станат родители за първи път на възраст, на която някога нашите прадеди да ставали прабаби и прадядовци, отбелязва actualno.com.

Наближавайки заветните 50 г. обаче трябва да имате едно на ум, че хроничните заболявания чукат на вратата ви и е време да преосмислите както вредните си навици, така и начина си на хранене. Според Центъра за контрол на заболяванията почти 80% от хората над 50 години страдат от поне едно хронично заболяване, а половината от човечеството – от две или повече хронични заболявания. Сред тях има опасни за продължителността и за оптималното качество на живот – диабет, хипертония, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, рак и костно-ставни заболявания. Те създават не само риск от ранна смърт, но и от обездвижване, инвалидизация, лошо качество на живота.

Добрата новина е, че част от тези заболявания могат да бъдат контролирани добре, да не създават риск за живота и да имат добра дългосрочна прогноза, като част от контрола върху тях е пряко свързан с храненето. Ако до преди да навършите 50 години е можело сравнително безпроблемно да хапвате вредна храна, да преяждате и да консумирате големи количества алкохол, след този ключов рожден ден трябва да бъдете внимателни и да се грижите по-добре за себе си.

А това означава и да зачеркнете от менюто си най-вредната закуска. Коя ли е тя?

Популярната закуска пържени яйца с пържен бекон или пържено пиле е най-вредната закуска за хората, прескочили своите 50 години. Диетолог споделя четири причини, поради които да избягвате този вариант за първо хранене на деня, като съветва да откриете нещо по-полезно за закуска, да изпробвате нови рецепти, богати на зеленчуци и белтъчини, и по-оскъдни на холестерол и мазнини.

1. Популярната закуска от яйца и месо е богата на мазнини, макар че пилето по принцип е диетично месо, тъй като е пържена. Не само яйцата, но и беконът, и пилето са пържени, което ще рече много калории, много мазнини. Нещо повече – обикновено пърженото пиле се овкусява със сметана, за да е по-ароматно и топящо се в устата. Макар да става вкусно, то е толкова вредно за талията, че не може да си позволите да закусите с него, ако сте прескочили 50 години. Пържените храни, гарнирани с още мазнина под формата на сметана и подобни млечни продукти, не само създават риск от хипертония, но и натрупване на излишни килограми, а наднорменото тегло е опасно и поражда риск от редица заболявания.

2. Тази закуска смело можем да наречем най-вредната закуска над 50, защото е и богата на натрий, а излишъкът от натрий или сол е сред причините за задържане на течности, които от своя страна водят до риск от развитие на хипертония. Високото кръвно е бич за съвременното общество, водеща причина за смъртност в световен мащаб и създава риск от инвалидизация и ранна смърт. Хапването на толкова богата на натрий и мазна храна е пряк път към хипертонията.

3. Яйцата са богати на холестерол, но последните научни изследвания откриват, че те не са чак толкова опасни за съдовете и за нивата на лош холестерол в кръвта. Проблемът, водещ до атеросклероза, високи нива на холестерола и натрупване на плаки в съдовете, всъщност се дължи на пърженото, а не на самите яйца. Мазните храни са основните причинители на сърдечно-съдови проблеми, така че просто пърженото не е за вас. А пържено с пържено е възможно най-лошият избор.

4. Това е най-вредната закуска за хората над 50 години и защото е бедна на витамини и минерали, на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и остаряването, на бавни въглехидрати, гарантиращи ситост до обяд.

В това меню липсват както зеленчуците и плодовете, така и млечните продукти. Така че причините пържените яйца с пържен бекон и пиле да се считат за най-вредната закуска за хората над 50 се коренят не само в това кавто съдържа, но и в това какво не съдържа тази класическа и популярна в редица страни по света закуска.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм на 60

    19 1 Отговор
    И съм на зърнена диета.
    Ям каквото зърна и ми е добре.

    Коментиран от #13

  • 2 Пич

    18 1 Отговор
    Хахаха.....Тези " диетолози , колко хора са изтрепали , терористите не са успяли толкова да изтрепят !!!
  • 3 Град Симитли

    8 5 Отговор
    Дедо ти сЕ пържен бекон е ял!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 смотли

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    а сланина не е ли гъчил?
  • 6 пре.ежи

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "КПСС БКП":

    си гърлото
  • 7 Всичко

    8 0 Отговор
    е индивидуално , стига паники и ненужни лишения !
  • 8 Ти си

    6 0 Отговор
    Хем енд егс не е типична българска закуска ! Българина закусва с банички , тутманици , понички , мекици , кифли и го приема с боза , айрян или кисело мляко ! Така че тия писания в статията на Мара бесарабския фронт е само за запълване на празните полета в сайта......

    Коментиран от #9

  • 9 фаг мидан

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си":

    "банички , тутманици , понички , мекици , кифли и го приема с боза , айрян или кисело мляко"

    Всичко изброено е по-вредно от пържените яйца и бекона, дори и от пилешкото. Колосални количества палмова мазнина и химия.

    Коментиран от #14

  • 10 Шкембе чорба

    4 1 Отговор
    Аз яйца с бекон не съм ял на закуска. Това не е нашенско. Виж една топла чорбичка е друго нещо. Без значение каква, може и постна да е.
  • 11 Аааа?

    6 0 Отговор
    Как може някой диетолог да каже, че яйцето е бедно на витамини и минерали? И, че яйцата са вредни :))))) Освен ако този диетолог не се казва Наталия Кобилкина, естествено :))))))

    И да, след 50 г. ви трябват мазнини и холестерол да може тялото да произведе тестостерон! Иначе ставате бабички. Да обобщим, яжте: яйца, сланина, месо, сирене, масло и мляко не обезмаслено! Намалете хляба и тестените изделия, сладките неща и безалкохолните напитки. Алкохола също не е за предпочитане. И най-важното нещо, физическата активност!
  • 12 ганю

    1 0 Отговор
    не пържено а на скара яйцата по панагюрски със лъжица оцет и щипка сладък и ЛЮТ ПИПЕР
    мръвките на скара,салата със целина е спасението
    може и едно вино бира или мътеница
  • 13 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм на 60":

    И аз така , само дето годините са повече. Не се оплаквам, нямам лекар
  • 14 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "фаг мидан":

    Ако ги правиш сам, не е зле