Отидете към основна версия

1 871 4

Диетолог развенча известен мит за връзката между хляба и отслабването

  • хляб-
  • отслабване-
  • въглехидрати-
  • сладко-
  • брашно

Според диетолога спирането на хляба няма да ви помогне да отслабнете

Снимка: Shutterstock

Спирането на хляба няма да ви помогне да отслабнете. Това каза диетологът, кандидат на медицинските науки Юлия Чехонина, цитирана от Дарик.

Според нея е по-важно да се откажете от сладкишите, които освен брашно съдържат и преработени вредни мазнини. Пресният хляб не може да навреди на стомаха на здравия човек, както смятат мнозина, отбелязва лекарят. Консумацията му трябва да бъде ограничена само до хора със заболявания на храносмилателния тракт в остър стадий.

Идеята, че пълнозърнестият хляб е по-здравословен от обикновения хляб, също е противоречива.

„Калориите в пълнозърнестият хляб обикновено са по-високи. Той съдържа много допълнителни компоненти - различни аромати, овкусители и захар. Такава многокомпонентна композиция не винаги е полезна за фигурата“, пояснява Чехонина.

Според лекаря черният хляб също не може да се счита за по-здравословен от белия хляб, защото това зависи от брашното, от което е направен. Диетологът Наталия Денисова посочва, че ръженият хляб е здравословен продукт, така че пет филийки на ден няма да навредят на здравето. Пълният отказ от него може да доведе до повишена умора и дефицит на хранителни вещества, казва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини