Last news in Fakti

25 Март, 2024 12:57 1 845 4

Диетолог развенча известен мит за връзката между хляба и отслабването

  • хляб-
  • отслабване-
  • въглехидрати-
  • сладко-
  • брашно

Според диетолога спирането на хляба няма да ви помогне да отслабнете

Диетолог развенча известен мит за връзката между хляба и отслабването - 1
Снимка: Shutterstock

Спирането на хляба няма да ви помогне да отслабнете. Това каза диетологът, кандидат на медицинските науки Юлия Чехонина, цитирана от Дарик.

Според нея е по-важно да се откажете от сладкишите, които освен брашно съдържат и преработени вредни мазнини. Пресният хляб не може да навреди на стомаха на здравия човек, както смятат мнозина, отбелязва лекарят. Консумацията му трябва да бъде ограничена само до хора със заболявания на храносмилателния тракт в остър стадий.

Идеята, че пълнозърнестият хляб е по-здравословен от обикновения хляб, също е противоречива.

„Калориите в пълнозърнестият хляб обикновено са по-високи. Той съдържа много допълнителни компоненти - различни аромати, овкусители и захар. Такава многокомпонентна композиция не винаги е полезна за фигурата“, пояснява Чехонина.

Според лекаря черният хляб също не може да се счита за по-здравословен от белия хляб, защото това зависи от брашното, от което е направен. Диетологът Наталия Денисова посочва, че ръженият хляб е здравословен продукт, така че пет филийки на ден няма да навредят на здравето. Пълният отказ от него може да доведе до повишена умора и дефицит на хранителни вещества, казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сексолог

    3 0 Отговор
    Права е докторката. Ако не ядеш сладко, си на 6!
  • 2 мдаа

    7 1 Отговор
    Не знам какво е било брашното преди 120 години, но сега е отрова ! Аз не ям нищо от брашно и ориз от 4 години и ви казвам, че холестерола ми спадна, акнето изчезна, синдром на раздразненото черво изчезна, стоиш на едни и същи килограми !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.