Отидете към основна версия

2 504 1

Полезни съвети за намаляване на възпалението в организма

  • възпаление-
  • черва-
  • чревно възпаление-
  • чревна флора-
  • храна

Диетолог споделя как да променим храненето си, за да избегнем възпаленията в червата

Снимка: Shutterstock

Ето няколко съвета за намаляване на възпалението и борба със стреса - от консумацията на пробиотични храни до стимулирането на блуждаещия нерв.
При пациентите с диабет тип 1 се наблюдават признаци на възпаление в храносмилателния тракт и промяна в чревните бактерии. Диетолог предлага няколко полезни съвета за храненето, с които можем да потушим неприятните и понякога болезнени симптоми:

Преработените храни съдържат изкуствени подсладители, добавки, оцветители и добавени захари. Всички те са източници на възпаление. Трябва да намалим приема на преработени храни, за да се радваме на здрава чревна микрофлора.

Пълноценните, богати на хранителни вещества храни съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на нивата на свободните радикали, отговорни за причиняването на възпаления.

Можем да стимулираме блуждаещия нерв с дихателни упражнения, излагане на студ и тананикане - може да звучи необичайно, но това помага за намаляване на производството на провъзпалителни цитокини.

В диетата трябва да се включат храни, богати на омега-3 мастни киселини. Храни като мазна риба, ленено семе и орехи имат противовъзпалителни свойства.

Консумацията на пребиотични и пробиотични хранителни продукти може да помогне на червата да се укрепят срещу възпаленията.

Регулирането на кръвната захар в организма също помага в борбата с възпалението - намалете храните с добавена захар и сложните въглехидрати и заложете на пресни плодове като боровинки, малини, диня, череши.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини