Last news in Fakti

13 Юни, 2024 15:55 1 604 1

Полезни съвети за намаляване на възпалението в организма

  • възпаление-
  • черва-
  • чревно възпаление-
  • чревна флора-
  • храна

Диетолог споделя как да променим храненето си, за да избегнем възпаленията в червата

Полезни съвети за намаляване на възпалението в организма - 1
Снимка: Shutterstock

Ето няколко съвета за намаляване на възпалението и борба със стреса - от консумацията на пробиотични храни до стимулирането на блуждаещия нерв.
При пациентите с диабет тип 1 се наблюдават признаци на възпаление в храносмилателния тракт и промяна в чревните бактерии. Диетолог предлага няколко полезни съвета за храненето, с които можем да потушим неприятните и понякога болезнени симптоми:

Преработените храни съдържат изкуствени подсладители, добавки, оцветители и добавени захари. Всички те са източници на възпаление. Трябва да намалим приема на преработени храни, за да се радваме на здрава чревна микрофлора.

Пълноценните, богати на хранителни вещества храни съдържат антиоксиданти, които помагат за намаляване на нивата на свободните радикали, отговорни за причиняването на възпаления.

Можем да стимулираме блуждаещия нерв с дихателни упражнения, излагане на студ и тананикане - може да звучи необичайно, но това помага за намаляване на производството на провъзпалителни цитокини.

В диетата трябва да се включат храни, богати на омега-3 мастни киселини. Храни като мазна риба, ленено семе и орехи имат противовъзпалителни свойства.

Консумацията на пребиотични и пробиотични хранителни продукти може да помогне на червата да се укрепят срещу възпаленията.

Регулирането на кръвната захар в организма също помага в борбата с възпалението - намалете храните с добавена захар и сложните въглехидрати и заложете на пресни плодове като боровинки, малини, диня, череши.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Петка

    0 0 Отговор
    За да нямате стрес яжте всеки ден курмит.