Консервираните храни могат да бъдат вредни за хора, страдащи от високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания поради високото си съдържание на сол.
„Консервираните храни могат да съдържат големи количества сол, което може да бъде вредно за хора с високо кръвно налягане, бъбречни или сърдечни заболявания“, казат специалисти. Препоръчително е консервираните продукти да се използват с повишено внимание и в умерени количества, ако имате някакви заболявания или алергии.
По време на консервирането се губят някои витамини и минерали, което прави консервираната храна по-малко здравословна. „Важно е да избирате висококачествени консерви и да следите състава на продукта, за да запазите полезните си свойства“, обясняват лекари.
Консервите е добре да не се използват често, а само като временна замяна на пресни продукти, при избора трябва да се даде предимство на естествените и нискокалорични. При отслабване се препоръчва да избирате консервирани храни с ниско съдържание на мазнини, захар и сол.