Отидете към основна версия

2 048 48

Доц. Мангъров: Една част от хората, които загинаха по време на пандемията от COVID-19, беше от свръхлечение

  • атанас мангъров-
  • пандемия-
  • covid-19-
  • загинали-
  • самолечение

Според инфекциониста най-важното е било да се дава кислород на хората, при които коронавирусът е протичал по-тежко 

Снимка: bTV

Една част от хората, които загинаха тогава (по време на пандемията от COVID-19 - бел. ред.) беше от свръхлечение. Лекарства, от които няма нужда. Когато един човек, който има диабет или е дебел му се започнат кортикостероиди, два-три антибиотика – това го вади от равновесие“, заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице“.

Според него най-важното е било да се дава кислород на хората, при които коронавирусът е протичал по-тежко.

В настоящия си вид коронавирусът е една самоограничаваща се инфекция. Тя беше такава и във вида COVID-19 преди 3-4 години. Няма нужда се лекува с антибиотици. И да се докаже усложнение, единственото нещо, което трябваше да се прави е да се дава кислород, когато имаше нужда. Нямаше нещо, което като се даде да го прекъсне. Това предстои да се докаже“. обясни доц. Мангъров.
По думите му коронавирусни инфекции е имало и преди 2020 година, но не е имало тестове, които да ги докажат.

„Тези тестове, с които сега откриваме това, което наричаме COVID-19, са същите, с които преди три години откривахме истинския COVID-19 в неговия китайски, делта и всякакъв друг вариант. Ако допуснем, че сме разполагали с тези тестове преди 2020 г., също щяхме да откриваме други коронавируси“, допълни Атанас Мангъров.

Според доц. Мангъров шансът да се заразиш с коронавирус сега е същият като преди и вирусът е също толкова заразен.

„Общото между този вариант и онзи, който беше преди три години е, че става дума за коронавируси, каквито е имало винаги. В момента дали ще се окаже коронавирус, адановирус или ентеровирус, това е все едно дали ви е ударило "Рено", "Опел", "Фиат" или "Фолксваген“, посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.

Свързани новини