18 Януари, 2010 08:00 692 0

12 строителни фирми ще получат по-малко пари

С 10% по-малко пари за свършена работа ще получат 12 строителни фирми за извършени дейности по договори за капиталови разходи и поддръжка на пътища. За това са се договорили компаниите и Министерството на финансите в петък. Така строителите, вместо да получат за свършената работа близо 66 млн. лв., са се съгласили да им се платят около 59 млн. лв, съобщиха от финансовото ведомство. Част от компаниите, подписали споразумения, са „Пътни строежи“ АД, „Пътно поддържане Крумовград“ АД, Холдинг „Пътища“ АД, „Адева“ ООД, „Балканстрой“ и др.

В подписаните споразумения с всяка една от строителните фирми са записани и конкретните срокове за превеждането на дължимите средства, така че до края на март парите да са платени.

Според финансовия министър Симеон Дянков подписаните споразумения са взаимноизгодно и справедливо решение, с което ще се ограничат последиците от кризата. От фирмите коментираха, че отказът им от 10% от дължимите пари е солидарно решение и на двете страни, но не уточниха чия е била идеята. Министерството на финансите продължава процеса на преговори със строителните фирми, но не е сигурно дали и останалите компании ще се съгласят на 10% отстъпка.

В края на миналата година министерствата на финансите и на регионалното развитие и Камарата на строителите в България подписаха споразумение до края на март т.г. на строителните компании да се изплатят до 200 млн. лв.

 

Български компании предлагат да довършат „Люлин“„Ако до 20 януари турската фирма изпълнител не предаде график за изпълнението на обекта, ще поискаме тя да бъде отстранена. Предлагаме български компании да довършат обекта“, обясни Румен Йовчев, председател на браншовата камара.Отстраняване на турския консорциум „Мапа Дженгиз“, който строи автомагистрала „Люлин“, поискаха от браншова камара „Пътища“ в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Дострояването на аутобана пък може да се възложи на консорциум от български компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА