Last news in Fakti

31 Януари, 2010 15:58 664 0

"Не щем ГМО" скандират протестиращи

  • гмо-
  • закона за гмо-
  • протест

С лозунги – "Не щем ГМО", „България е свободна от ГМО“ и „Ние сме истинското МОСВ“ започна протестът на гражданските и екоорганизации пред Народната библиотека, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки граждани са се събрали на мястото, като сред протестиращите има деца и майки с колички. По този начин родителските организации също изразяват протеста си. Адвокат Свилен Овчаров, от Сдружение „Зелени адвокати“ коментира, че решението за приемането на Закона за ГМО ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия. „Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на МОСВ, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин – като либерализират всичко“, коментира още адвокатът. Според него вече има консенсус от страна на ПГ на ГЕРБ да се приложат ограничителни мерки по отношение на приложението на закона. Той призова да се осигури възможност на гражданското общество да участва във вземането на решение при създаването на конкретни хибриди. „В момента никой няма доверие на Изпълнителната власт, по тези така важни въпроси, защото ефектите от тези неща се изследват в продължение на десетки години, а мандатът на един екоминистър е четири, максимум пет години", каза още той. Шествието на протестиращите неправителствени организации в момента се отправя по ул. „Шипка“ към „Сан Стефано“ и се предвижда да приключи пред НС.

Протестиращите срещу закона за ГМО продължават шествието си към НС. По време на шествието затворени останаха ул. „Шипка“, "Сан Стефано", както и бул. „Евлоги Георгиев“ в посока НДК. Протестиращите спряха пред сградата на БНТ и заявиха исканията си за оттегляне на закона, в който в момента е между Първо и Второ четене в НС. Сред тях има десетки деца, включително и в колички, но въпреки лошите метеорологични условия, родителите им продължават шествието към парламента.

От инициативния комитет на родители граждани, Национална асоциация на зърнено производителя и Асоциацията по пчеларство разпространиха декларация, в която пише: „Управниците ни се крият зад европейски директиви.“ Предлаганите промени подкрепят единственото интересите на малка група хора, убедени са протестиращите. Сред тях има и студенти от няколко университета в София, които са на мнение, че земята на България ще бъде заразена завинаги, ако започнат да се произвеждат хибриди и уникални български сортове и култури, ще загубят своята идентичност. „Селското стопанство ще понесе нови още по-фатални уреди.“ се казва в декларацията на неправителствените организации. Те са категорични, че протестите им не са плод на страхове и емоции, а на реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА