Last news in Fakti

19 Февруари, 2010 08:50 1 522 0

Алжир кани български фирми да строят пътища

  • алжир-
  • път-
  • строителство

През следващите 5 години алжирската държава ще отдели 150 млрд. долара за строителство на жилища, за изграждане на училища, болници и пътища. Само за магистралата Изток – Запад, която е дълга 1200 км, са предвидени 11 млрд. долара. Това съобщи вчера посланикът на Алжир в България Ахмед Буташ по време на форума "Икономически климат в Алжир - бизнес и инвестиционни възможности". Мероприятието бе организирано съвместно с Алжирското посолство в Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.
От 1999 г. до 2008 г. страната е финансирала подобна програма, чийто бюджет е бил 300 млрд. щ.д. Населението на Алжир е около 35 млн. души, 70% са на възраст под 30 години.
В резултат на сериозната икономическа реформа, която се провежда с подкрепата на МВФ, от 1999 до 2008 г. пет пъти се е повишил износът и два пъти е повече вносът. За 5 години пък брутният вътрешен продукт е нараснал 2 пъти.
Българският строителен сектор е в доста затруднено положение заради кризата, стагнация е обхванала бранша в целия ЕС. Ние не търсим финансиране, а имаме нужда от технологично ноу-хау, каза дипломатът. Преди малко повече от седмица той се е срещнал с председателя на Националната асоциация на строителите жилища Пламен Бенински. За „Класа“ Бенински каза, че това са много първоначални разговори, но идеите са интересни за нашите строители. Остава българската страна да си свърши работата, така че компаниите от двете държави да могат да си партнират. Предложенията са любопитни и ако получим покана, ще проучим възможността, казаха от Държавно предприятие „Строителство и възстановяване“. Компанията е изпълнявала обекти в Алжир преди години и има сериозен опит там.
Енергетиката е също сред важните отрасли, в които двете държави могат да си сътрудничат. Алжир е сериозен износител на петрол и газ, а пък България е с амбицията да има геостратегическа роля на Балканите.
Българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще подкрепи всяка инициатива, която ще е в полза на търговско-икономическите отношения между двете държави, каза зам.-министър Иво Маринов. Според него наши специалисти биха могли да участват в добива и преработката на природен газ и нефт. Най-активно е било българското присъствие в северноафриканската държава през 60-те и 70-те години на миналия век, когато там са работили 7000 наши специалисти. В последните години търговските отношения са доста слаби, стокообменът през 2008 г. е бил 88,1 млн. щ.д., в това число 81,5 млн. щ.д. износ и 6,6 млн. щ.д. внос.
Инвеститор номер едно в Алжир е Франция, но напоследък се забелязва сериозна активност и от други държави. Например неотдавна са били сключени договори с Полша в областта на енергетиката. В резултат стокообменът през 2009 г. е достигнал 390 млн. щ.д.
Алжир е изключително атрактивен сега за правене на бизнес, страната има 120 млрд. щ.д. валутен резерв. Много чуждестранни компании вече се наместват на този пазар, каза Иван Стефанов, който от 20 години има бизнес там и пътува поне 7-8 пъти годишно. Той разказа, че между 1992 г. и 2000 г. наистина ситуацията е била сложна, но това е вече в миналото и българските компании не бива да се страхуват, защото сега там няма проблеми със сигурността. Много чуждестранни компании настъпват, вече дори е проблем да си запазиш хотелска стая в централната част на столицата. Стефанов съобщи, че белгийски фирми в момента изнасят българско оборудване в Алжир, нашето жито минава през турски компании, а желязото ни - през френски посредници. Нашата държава трябва да изпрати търговски представител в Алжир, защото има доста работа и много възможности, предложи Стефанов.
От 55 млрд. щ.д. през 1980 г. инвестициите в света нараснаха до 2 трилиона през 2007 г. Световната криза ги срина с 40%, но до края на т.г. се очаква да започне възстановяване, съобщи Борислав Стефанов, заместник изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. Той обясни, че се наблюдава промяна в източниците на финансовите потоци. Ако до неотдавна преките инвестиции основно са идвали от САЩ и развитите европейски държави, през последните години догонват Бразилия, Русия, Китай, Чили, Сингапур и други страни. 

 

Н.Пр. Ахмед Буташ, посланик на Алжир в България: Нашият президент пряко следи програмата за изграждане на 1 млн. жилища

- Г-н посланик, поканихте българските фирми да правят бизнес в Алжир. В кои области най-добре биха се вписали те? - Интересна е програмата за изграждане на 1 млн. жилища, изпълнението й се следи пряко от президента на републиката, защото за нас тя е много важна. Също така е приоритет строителството на пътищата. Ние вече изграждаме една магистрала с дължина 1200 км, но има втори проект, който в момента се проучва. Този аутобан ще е със същата дължина. Имаме и други инфраструктурни проекти – училища, болници, университети. Съществуват много области, въобще всичко, което се отнася до регионалното развитие и благоустройство.- Какви са възможностите за общ бизнес в енергетиката?- Има различни възможни насоки. Това, което се опитвам да направя, е да организирам една среща между български и алжирски специалисти. Тя ще се състои доста скоро и задачата на експертите е да определят областите на това партньорство. - Как български бизнесмени могат да стигнат до алжирските си партньори?- Най-напред биха могли да минат през посолството, където ще осъществим подобен контакт. Но е възможно да се свържат с БТПП. В момента се подготвя споразумение за сътрудничество с Алжирската търговска палата, което ще бъде сключено в скоро време. Всички фирми, които биха искали да влязат във връзка с нас, са добре дошли. Възможност са и търговете. Информацията за тях е публикувана на три основни сайта, там компаниите могат директно да правят справки. Бих искал да кажа, че Алжир премина през болезнен период, който е вече зад гърба ни. Що се отнася до сигурността, все още продължават да съществуват широкоразпространени клишета, които не отговарят на истината. Алжир протяга ръка към вас, за да работим заедно. Повярвайте ми, че в Алжир е толкова безопасно, колкото е във всяка друга страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА