Last news in Fakti

16 Март, 2010 11:00 2 519 1

Италианска кухня

  • ferretti 510-
  • норберто ферети-
  • zuccon

Първите редове са за тези, които не са имали кулинарната благословия да опитат на място италианската кухня. За тях следва цитат от Wikipedia - "Едно хранене включва (поне) първо, второ, трето и четвърто, а хората прекарват на масата значително повече време, отколкото други нации."

Кухнята е инсталирана на десния борд, в задната част на салона, открита към всички страни и създава усещане за уют и функционалност.

Чревоугодническото отклонение продължава с примерно меню:
Aperitivo – кампари, чинцано или вермут.
Antipasto – студено предястие.
Primo – първо ястие, обикновено паста, ризото или супа.
Secondo – основно ястие с риба или месо.
Contorno – гарнитура от сготвени зеленчуци.
Formaggio a frutta – първи десерт от сирена и плодове.
Dolce – десерт по същество, торта, сладкиш и т.н.
Caffe – еспресо, късо, убийствено силно.
Digestivo – ликьор, грапа или амарето.

Ако някой се е питал защо точно на италиански е популярен лафът за сладък живот (Dolce Vita), може да намери отговора в горния списък. Кухнята е стратегически център в живота на простосмъртни и безсмъртни представители на този народ. През 1960 г. филмът с многозначителното заглавие La Dolce Vita с Марчело Мастрояни на режисьора Федерико Фелини спечели "Златната палма” от фестивала в Кан. Половин век по-късно на кея до фестивалния комплекс с червеното килимче за награда претендира друг италиански шедьовър. С новата интерпретация за кухнята и нейното място на 50-футова яхта Ferretti 510 ляга на сърцето не само на своите сънародници. Тя е като глътка свеж въздух и прекроява стандартите за лодка с флайбридж с дължина +15 м. С нея Ferretti започна обновяването на по-малките съдове от широката си гама луксозни моторни яхти от 14 до 27 м.

Идеята на фирмения собственик Норберто Ферети и дизайнерите от студио Zuccon е да грабнат млади и динамични натури (целевите купувачи са около 40-годишни), които не са готови на никакъв компромис, когато става въпрос за собствения им лукс, качество на живот и престиж в обществото и в морето. На компактните си размери – 16 м дължина и 5 м широчина, яхтата предлага три интересни решения. Първо – кабината на собственика е луксозен апартамент на пълната широчина на корпуса. Второ – това помещение е снабдено с два големи прозореца на морското равнище. Трето – кухнята е изместена от централната в задната част на салона на десния борд, непосредствено до плъзгащата се врата към кокпита. Прозорецът навън пада и се открива барплот, което свързва в едно отворено пространство салон, кухня, зона за хранене и кокпит. Така този, който се занимава с приготвянето на храната или коктейлите, може да се наслаждава на гледка към всички части на лодката, а и на него ще му се радват. Повечето архитекти си блъскат главите къде да "приберат” и "скрият” кухнята, която с шкафовете и машинарията определено не е най-атрактивната част от интериора. Ferretti прави обратното – изважда я на показ с целия й чар и я приобщава към зоната за хранене и развлечение, тъй като на левия борд срещу нея има ъглов диван с маса за шестима души. В резултат се освобождава пространство и видимост на 360 градуса, а сервирането на храната става по-лесно.

Под италианската кухня апартаментът на собственика (със собствена баня) е постлан със златист тик и окъпан в светлина от панорамните прозорци – лукс, който "качва” Ferretti 510 в класа на по-големи яхти. Пред прозореца на единия борд е разположен комфортен S-образен мек шезлонг, а на другия борд е тоалетната масичка за Нея и работен кът за Него. Зоната за нощуване дава възможност да се настанят още четирима пътници в две двойни кабини, които делят една баня. Всички помещения са с автоматична климатизация и аудиосистема. Който иска екипаж, ще получи допълнителна каюта в кърмовата част, която иначе се използва за превозване на багаж.

Силуетът на Ferretti 510 изглежда нисък и спортно издължен, с нюанс на агресия, който обаче не изневерява на класическия стил на производителя. Флайбриджът е със спойлер вместо с ролбар за по-елегантен вид и голяма компания може да се настани горе, където гледката и слънчевите бани са най-добри. Клатенето ще е наполовина по-малко в сравнение с други лодки със същите размери, тъй като това е една от най-компактните яхти със стабилизатори Mitsubishi Anti Rolling Gyro. Купувачът може да поръча мек покрив за флайбриджа, радар и подрулващи устройства на носа и кърмата.

Флайбридж палубата и носа са местата за слънчеви бани. Кабината на собственика предлага шезлонг под големите прозорци с изглед към морето, а лесното управление прави възможна експлоатацията на лодката без допълнителен екипаж.

Двигателите MAN (два с по 730 или 800 к.с.) позволяват максимална скорост до 32 възела и крейсерска до 28 възела, което води до един добър преход от 270 мили без зареждане.

Не тръгвайте на път обаче, без да сте заредили и хладилника, защ ото на италианската кухня е трудно да се устои!

Ferretti 510

Дължина: 16,02 м
Дължина на корпуса: 15,67 м
Дължина по водолинията: 13,51 м
Широчина: 4,94 м
Водоизместване: 28 т (при пълно натоварване)
Резервоари за вода: 710 л
Резервоари за гориво: 2040 л
Двигатели: 2 х 730 к.с. MAN или 2 х 800 к. с. MAN
Максимална скорост: 30,5 възела или 32 възела
Крейсерска скорост: 27 възела или 28 възела
Преход: 270 мили
Максимален брой хора на борда: 14 (излети), 8 (нощувка)

Текст: Ангел Асенов
Снимки: Ferretti Yachts


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bulpet

    2 0 Отговор
    браво отлична работа.италианците са майстори