Last news in Fakti

17 Септември, 2010 13:31 2 526 0

Американец изобрети тримаран с тройно екозадвижване

  • тримаран-
  • стив робъртс-
  • кану-
  • microship

САЩ /КРОСС/ Американският изобретател Стив Робъртс конструира персонално кану, с което да плава и на по-дълги разстояния възможно най-екологично, икономично и комфортно. Преди да създаде тримарана Microship, чито име в превод от английски означава буквално микрокораб, Стив построява два други тримарана - единият с финансова помощ от компанията Microsoft, съобщава електронното издание на Автопрес 2001.

6-метровият тримаран има централен стъклопластиков корпус и два по-малки странични поплавъка. Освен три корпуса Microship има и тройна задвижваща система - с платно, педали и електромотор. Платното е с въоръжение, заимствано до голяма степен от олимпийския ветроходен клас Laser. Педалите са като на водно колело, а единичният пропелер е монтиран под централния корпус. Той може да се върти и от помощния електромотор, захранван от акумулатор. Освен от фотосоларни панели с мощност 480 волта акумулаторът може да се зарежда и от въртенето на педалите. Трите слънчеви панела са монтирани в предната част на централната рубка, както и върху извитите напречни платформи, свързващи централния корпус със страничните. Самата рубка има ажурна конструкция от стъклопластика, която е покрита с прозрачни меки панели, закопчаващи се с цип при лошо време. Екипажът на тримарана, който се състои само от капитана, се разполага удобно в единствената седалка в рубката, която може да се трансформира и в спална койка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА