Last news in Fakti

5 Март, 2020 12:20 8 608 3

Gemballa съди сина на Уве Гембала

  • gemballa-
  • уве гембала-
  • марк филип гембала-
  • съд

Немското тунинг ателие Gemballa GmbH, което изкупи активите на Gemballa Automobiltechnik GmbH и правата върху едноименната търговска марка след трагичната смърт на Уве Гембала, даде под съд сина му Марк Филип. Той е обвинен в незаконно използване на фирменото название и мошеничество.

Практически веднага след обявяването на дебютния проект на компанията му MP Gemballa GmbH срещу Марк Филип са заведени едновременно няколко административни и углавни дела. Синът на Уве иска да продава всъдеход на базата на Porsche 911 от серията 992 в стила на легендарното 959.

Gemballa съди сина на Уве Гембала

Сред партньорите на MP Gemballa са KW Automotive (окачване), Michelin & BF Goodrich (гуми), Akrapovic (ауспух), Staud Studios (маркетинг), DS Fasertechnik (детайли от въглеродни нишки) и VELA Performance (инженеринг). Компанията вече е събрала няколко поръчки за колата.

Gemballa съди сина на Уве Гембала

Според Gemballa GmbH обаче Марк Филип Гембала и основаната през 2018 г. MP Gemballa GmbH съзнателно използват репутацията на култовото ателие, за да привличат клиенти. Освен това синът незаконно се представял за "продължител на легендарния си баща", въпреки че няма юридическо право на това. Gemballa GmbH не била давала на MP Gemballa GmbH съгласие за използването на търговската марка.

Gemballa съди сина на Уве Гембала

Гембала основава ателието си през 1981 г. и бързо си печели реноме с тунинга на Porsche. На 8 февруари 2010 г. Уве е обявен за безследно изчезнал по време на командировка в Южна Африка и след последвалия банкрут на компанията му активите ѝ са изкупени от главния изпълнителен директор Андреас Шварц и инвеститора Шефан Корбах.

Тялото на Уве Гембала е открито със следи от удушаване увито в найлон на 29 септември 2010 г. западно от южноафриканската столица Претория. Месец по-късно 28-годишният местен жител Табисо Мпсхе признава, че е убил германеца, и е осъден на 20 години затвор. През ноември 2013 г. в Южна Африка е задържан заподозрян за поръчител на престъплението - чешкият бизнесмен Радован Крайчир, за когото има подозрения в съучастие и в много други убийства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоест

    32 2 Отговор
    Остава да искат от човека да си смени името и да се отрече, че е бил син на Гембала. На къде върви света.
  • 2 Японеца

    15 0 Отговор
    Казуса може и да е по-заплетен, купили са активите на компанията, ама дали са купили името и са го патентовали.
    Марк Филип Гембала си има името, но има ли патент за Гембала?
    Ако се казва жена ми Мерцедес и произвежда коли, може ли?
  • 3 гост

    20 2 Отговор
    Значи намазалите от фалита на фирмата хиени придобили всичко, сега искат момчето да си смени името? Ами така се казва все пак, има неговите инициали отпред, ако го рекламира като десетилетие опит, същото име и др. може и да е възползване. Я проверете да не са те поръчителите, индиректно естественно, на убийството на татко му, че такива алчни същества са готови на всичко.