Last news in Fakti

30 Юни, 2021 09:30 3 705 4

Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата

  • frua-
  • camaro-
  • fastback
Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата  - 1

Пиетро Фруа рядко получава признанието, на което се радват останалите италиански виртуози в автомобилния дизайн. За таланта му обаче говори достатъчно фактът, че става на шеф-стилист в Stabilimenti Farina едва на 22 години. След Втората световна война отваря собствено ателие, в което до смъртта си през 1983 г. създава някои наистина забележителни автомобили. Работи с почти всички европейски производители, а немалко експерти са на мнение, че “сърдитият” поглед на BMW-тата от края на 60-те до средата на 80-те е повлиян именно от неговите разработки за баварците.

Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата

През 1976 г. Фруа изненадва публика и специалисти с напълно неочакван прототип на базата на Chevrolet Camaro. Второто поколение на американската класика е замислено като автомобил с по-скоро европейски стил. Крайният резултат няма нищо общо с плановете, а и нито един италиански дизайнер не посмява да се захване с грамадната F-платформа на GM, която не оставя много място за постигането на хармонични пропорции. Фруа обаче приема предизвикателството и на автосалона в Торино показва грамадно купе, което трудно може да се нарече шедьовър на италианския дизайн въпреки огромното желание на Пиетро да тушира размерите с някои заемки от Ford Capri.

Frua Camaro Fastback - американски мускули, създадени от автора на “сърдития” поглед на BMW-тата

През 1977 г. колата пристига в Детройт, за да бъде оценена от шефовете на GM. Направена е дори фотосесия пред сградата на концерна, но очевидното няма как да бъде скрито. Frua Camaro остава в един-единствен екземпляр, който днес е собственост на колекционер от Калифорния. По ирония на съдбата грамадното и доста грубовато купе печели първа награда в класа си на конкурса за елегантност в Хънтингтън Бийч през 2005-а.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шофер

    7 27 Отговор
    И къде са сега тия мускули - няма ги! А къде е БМВ - има го! Германската кола си е кола а не някакви измислени американски "мускули", италиански пици и източни лагерници направени от станиол и шаси крепящо се единствено и само благодарение на използваната германска боя. АМГ, М пакет, Ге Те, ГеТеИ, ЕрЕс куатрро, Инсигния, ЕсТе...все яки германски коли а не електрички и тролеи.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Сър

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "шофер":

    Личи си , че хондичка 1.6 ти е препарирала немския двутонов шлеп
  • 3 сектант

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "шофер":

    с моята кия стингър наказвам бмв м8
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.