Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 11:02 3 203 7

Mazda показа бъдещата MX-5 с Ванкелов двигател

  • mazda-
  • mx-5-
  • ротор-
  • ванкел

Хибридният концепт разполага с 370 конски сили

Mazda показа бъдещата MX-5 с Ванкелов двигател - 1

Изглежда феновете на японските автомобили ще имат много положителни новини днес. След като по-рано ви показахме новата Honda Prelude, сега е време да ви запознаем с Mazda MX-5 от бъдещето, която макар и все още в концептуален вид, възражда една позабравена технология.

Името на колата, която виждате на снимките е Vision SP и тя ни представя елегантен и компактен спортен автомобил, който е подходящ не само за състезателна писта, но и за комфортно пътуване през уикенда или за всекидневно ходене до магазина. Освен впечатляващия дизайн, колата има още с какво да се похвали, а именно своето задвижване.

Концепцията разчита на „двуроторна електрическа система“, която може да бъде задвижвана от водород или други въглеродно неутрални горива. Тя може да работи и в изцяло електрически режим и е с комбинирана мощност от 370 к.с. Нещо повече, производителят на автомобили твърди, че Iconic SP може да служи като резервен източник на енергия и да снабдява семейство с достатъчно електричество за повече от седмица. Все още не е уточнено колко голяма е батерията на концептуалния автомобил, нито колко електромотора използва хибридната система.

Концептът Iconic SP е дълъг 4180 мм, широк 1850 мм, висок 1150 мм и с междуосие 2590 мм. Това означава, че той е с около 25см по-дълъг от настоящата Miata, а допълнителните размери, плюс хибридната задвижваща система, означават също, че той е значително по-тежък - теглото му е 1450 кг.

"Mazda винаги ще предлага автомобили, които напомнят на хората, че автомобилите са чиста радост и незаменима част от живота им", заяви представителният директор на Mazda, президент и главен изпълнителен директор Масахиро Моро при представянето на автомобила. "Като компания, която обича автомобилите и масово произвежда вдъхновяващото изживяване на мобилността, ние сме решени да оформим бъдещето с нашите партньори, споделящи същата цел, както и с нашите фенове, където всеки може с гордост да каже: "Ние обичаме автомобилите". С такава силна воля Mazda се ангажира да обогатява живота в движение за тези, на които служим."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    5 45 Отговор
    Ванкелов двигатрл безвмислицата на хилядолетието заедно с дизела

    Коментиран от #2

  • 2 Баща ти

    35 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Джендърята с тролеите си имат ЛГБТ парад,там е пълно с любимите ти тесли!

    Коментиран от #6

  • 3 тъй шъй

    2 19 Отговор
    Мазда с инат върви към фалит. Впечатленията от новия ванкелов хибрид не са добри- шумен , вибриращ, неикономичен и с ластичен ефект.
  • 4 Джуган

    6 6 Отговор
    С тегло от 1450 кг, тази кола изневерява на първоначалната концепция. По добре да кръстят RX-7
  • 5 така чух

    4 2 Отговор
    Ванкела ще е с възможно най-малък обем и мощност за да се вмести в емисионните стандарти и ще се ползва само при нужда за дозареждане на батерията по време на движение и при липса на зарядна станция в близост. Много добра концепция!

    Коментиран от #7

  • 6 Психолог

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баща ти":

    Който вика на всички други обратни, се оказва латентен. Най-добре да не се издава, щото ние не ядем доматите с колците.
  • 7 тъй шъй

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "така чух":

    Няма ще. Вече се движи Мазда ванкелов хибрид по улиците на УСА. Малък, малък ама шумен. Малък, малък ама вибриращ. Пак не им се получи. Интересен мотор ама да не е твой. Нищо няма да стане и този път. А и току прегрявал и понижавал мощност да пази уплътненията. Ми информирайте се. Всичко има в мрежата. Слагайте минуси, но зяпайте малко ревюта и тн.