Last news in Fakti

21 Август, 2014 17:51 929 0

Фермери сезират Цацаров за синия език

  • сотир цацаров-
  • син език-
  • фермери-
  • сезираха-
  • прокуратурата-
  • бездействие-
  • животновъдите-
  • бойко синапов

В декларация на животновъдите се казва, че изпълнителната власт 3 месеца е бездействала и не е овладяла първичното огнище на болестта

Животновъди от цялата страна са сезирали прокуратурата по повод на ситуацията с болестта син език в страната. Това съобщи председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, според когото група хора не са си свършили навреме работата, за да се овладее ситуацията със заразата. Фермерите са внесли декларация, подписана от близо 20 от тях, до главния прокурор Сотир Цацаров, в която обвиняват  изпълнителната власт в безхаберие.

В документа се казва, че заради 3 месеца бездействие първичното огнище в Ивайловград не е било овладяно, което позволило болестта да се разпространи повсеместно. В декларацията си животновъдите настояват прокуратурата да започне проверка заради закъснялата реакция на компетентните органи. 

"Ситуацията е страшна, има над 3000 умрели животни в цялата страна, нека всички заедно да положим усилия да овладеем положението, в което се намираме, грешката е закъснението", коментира той.

За българските животновъди следващата пролет ще бъде нулева, ще търпим страшно големи загуби, категоричен бе Синапов. „Обяснихме на представителите на Министерството на земеделието и храните и Национален фонд „Земеделие“, че трябва да имат готовност да бъдем компенсирани”, предупреди той.

Сред най-песимистичните прогнози на животновъдите е и тази, че заради епидемията и още незапочналата ваксинация идната пролет ще има сриозен недостиг на агнешко месо и българската трапеза може да остане без традиционното си блюдо за Гергьовден.

В друга своя декларация от днес фермерите настояват до 16 октомври да получат плащанията за глава добитък за всички декларирани животни и това плащане да се извърши наведнъж, а не на траншове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА