Last news in Fakti

9 Октомври, 2014 17:52 1 281 0

КЗК проверява две фирми по искане на Порожанов

  • кзк-
  • проверява-
  • две фирми-
  • искане-
  • порожанов

На 8.10.2014 г. служители на Комисията за защита на конкуренцията извършиха инспекции в офисите на Кооперация „Панда“ и „Стендек“ ООД, съобщиха от КЗК. Проверката на място е елемент от започнало в комисията производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на Кооперация „Панда“, „Стендек“ ООД и „Панда-Пен“ ООД, изразяващо се в манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка.

Производството е образувано на 2.10.2014 г. след сигнала на министъра на финансите Румен Порожанов. В този сигнал министърът на финансите изразява съмнение за наличието на забранено споразумение и/или съгласувана практика при манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка. През юни месец 2014 г. е открита процедура за доставка на тонери за копирни и печатащи устройства по три обособени позиции на прогнозна стойност 1 млн. 700 хил. лв. без ДДС . Съгласно условията на обществената поръчка рамково споразумение е следвало да бъде сключено с класираните първи четири кандидата, които след това да се състезават в мини поръчки, обявени от органите на централната власт. За определените от възложителя 3 позиции са постъпили оферти от общо 12 участника. Според Възложителя са налице основателни съмнения, че целта на участието на трите свързани дружества в процедурата за обществена поръчка е да бъдат класирани в рамковото споразумение, с намерение да елиминират конкуренцията в бъдещите мини-процедури . По време на предварителната проверка, извършена от КЗК,
бяха установени някои особености при формирането на предложените от трите предприятия цени за отделните артикули, от които възникват основателни съмнения за съзнателно координиране на подадените ценови оферти. Затова комисията счита, че между трите предприятия може да съществува забранено споразумение и/или съгласувана практика при манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка. След даденото от Административен съд - София разрешение се пристъпи към проверката на място. При проверката бяха иззети документи на хартиен носител, както и електронни документи посредством специализирана форенсик лаборатория.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА