Last news in Fakti

1 Март, 2023 05:46 1 228 6

Ангел Джалев: Нарушенията в търговските вериги са повече от проверките

  • ангел джалев-
  • кзк-
  • проверки-
  • нарушения

Най-често прилаганата нелоялна търговска практика е разликата между цена на щанд и цена на каса, заяви членът на Комисията за защита на потребителите

Ангел Джалев: Нарушенията в търговските вериги са повече от проверките - 1
Снимка: Евронюз България

„Кампанията започна на 15 февруари. До края на миналата седмица са извършени 350 проверки в търговските вериги. За съжаление, се констатира една много тревожна тенденция – установени са повече нарушения, отколкото извършени проверки. Имаме 370 констатирани нарушения.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите, относно провежданата от тях кампания за проверки в търговските вериги.

Още по-тревожното е, че нелоялните търговски практики, които прилагат търговците, са в 150 от случаите на тези нарушения, добави той.

Нарушенията са най-разнообразни, посочва Джалев.

Най-често прилаганата нелоялна търговска практика е разликата между цена на щанд и цена на каса. Нашите инспектори са установили и разлика в грамажите – обявени от търговците и от конкретния производител. Също така, при насипните продукти, които се продават на топлите витрини, сме обявили некоректно обявяване на грамажа за единици мярка – което по закон е килограм. Установяваме много често, че тарата на самите тарелки, в които се продават, не се вади от общия грамаж на продавания продукт.

Всичко това въвежда в заблуждение средния потребител за крайната цена на продукта и е вид нелоялна търговска практика, обобщава представителят на КЗП.

„Мисля, че за всеки един гражданин вече е ясно, че по веригата „производител – прекупвач – краен потребител“ има едно необосновано високо завишаване на цените“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Езоп

    7 11 Отговор
    Каквито са ни русофилите такива и веригите.
  • 2 да де

    19 1 Отговор
    Нищоправещите от КЗП откриха топлата вода и какво от това веригите пак си правят каквото е в техен интерес.
  • 3 Красимир Петров

    9 0 Отговор
    Само констатират а резултати О
  • 4 един от многото

    6 0 Отговор
    Кучетата си лаят , кервана си върви!
  • 5 оня с магарето

    7 0 Отговор
    тази "кампания", която е започнала не трябва да спира. каква е тази комисия работи от време на време/

    Коментиран от #6

  • 6 Констататор

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с магарето":

    "Работи", когато някой се сети за нея, че съществува.
    И тогава също работи пак е в кавички.