Last news in Fakti

21 Март, 2017 13:58 1 127 1

Служебният министър спира концесията за летище София?

  • летище софия-
  • концесия

Настоящата концесионна процедура за „Летище София“ трябва да бъде прекратена. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на пресконференция за концесията на „Летище София“.

По думите му в критериите за офертите на кандидатите за концесионери се дава тежест на еднократното концесионерно възнаграждение – 55%.

„Доста сериозно са неглижирани показателите като инвестиции в летището – 15% и развитие на летището – 25%. Да не говорим за сигурност на летището – 5%. Това какво означава – държавата явно с тази концесия иска да получи едни къси пари, които ще отидат някъде и не се интересува от развитието на летището, макар че го предоставя на концесия за 35 години“, коментира министър Алексиев.

По думите му по този начин фокусът отива в неправилна посока.

„Поради това аз смятам, че настоящата, направена по този начин конституционна процедура трябва да бъде прекратена. Затова трябва да се изготви решение на Министерски съвет“, заяви той.

„На второ място трябва да се избере международен консултант, който да направи прединвестиционно проучване, свързано с развитието на летището и след като това е готово и имаме ясна визия какво искаме да се случи с летището, тогава трябва да се прецени – дали летището ще бъде дадено на концесия при много по-ясни параметри или ще се оперира от държавния оператор“, допълни служебният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mda

    0 0 Отговор
    И правилно. Искат да дадат на Фрапорт и София и така отново ще имаме монопол. Тези, които в България са представени от три букви ще държат авиокомпанията и трите най-големи летища. Пълна глупост е една фирма да държи Варна и Бургас, а какво остава ако вземе и София.