Last news in Fakti

29 Май, 2017 13:13 3 272 9

Българите остават най-нископлатени в ЕС

  • доходи-
  • нископлатени-
  • българи-
  • българия-
  • заплата-
  • ес-
  • инфлация-
  • акциз

Няма изгледи тази тенденция да се промени скоро

Българите остават най-нископлатени в ЕС - 1

Българите остават най-ниско платените в целия Европейски съюз (ЕС) и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план.

Това заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, който днес ще бъде представен от Института за икономически изследвания при БАН.

"През последните три години отчитаме отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. Очаква се леко ускоряване на инфлацията - от 1 до 2% на годишна база, което е по-скоро връщане към нормалните нива, отколкото притеснително", коментира експертът.

"Банковата система е в добро състояние. Тази година дори се отчита засилване на печалбата на банките, което означава, че те са излезли от този стрес тест за тях. Не очакваме проблеми", допълни доц. Йоцов.

Той акцентира още, че при пазара на труда има разнопосочни тенденции. "Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци", обясни доцентът.

"Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика", заяви Йоцов.

Повишаване на нивата на доходите от 8-9% в номинално изражение, прогнозират още от Института за икономически изследвания. "Въпреки това оставаме с най-ниските доходи в общността", обобщава експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ва банк

    13 1 Отговор
    Хайде банките като са на печалба, да вдигат лихвите по депозитите!
  • 2 Шаран БГ

    17 0 Отговор
    " Няма начин, Хамлете!" Докато политиците ни , тези, които ръководят държавата, се гордеят с бедността на собствените си граждани, няма начин, тенденция, дори и намек за повишение на доходите на българина!! Те не се срамуват от това положение, тях не ги притеснява недоимъка, стиснал за гушите по-вече от половината българи,децата им, дори внуците им, са по престижни училища и университети в чужбина! Те вместо да работят за благото на своя народ, хвърчат в облаците мислейки, че са богоизбрани. Все за големи неща говорят, за велики идеи се впрягат! Които са по-земни ,въртят далавера подир далавера, давайки си ясна сметка, че няма да са вечно властници.... Ама докато са, каквото могат ...приватизират!! Не им дреме ни за демографска катастрофа, ни за изровените пътища, ни за пребитите и ограбени старци... Ден да мине, друг да дойде, да вземем 5-6 хилядарки, а Ганьо като не му харесва, ей на свят широк. Демокрация, свободни сте, да ходи кой къде иска......
  • 3 onq s konq

    7 14 Отговор
    За кой ли път подвеждащи заглавия и "новини":)Верно че като цяло българите са най-ниско платени в Евросъюза/с много изключения разбирасе/,но защо се премълчава че живота пък в БГ е НАЙ-ЕВТИН В ЕС?Цената на храните в БТ и Европа е приблизително еднаква,но ВСИЧКО ОСТАНАЛО?...като ток,вода,услуги,ДАНЪЦИ/5 ПЪТИ СА ПО ВИСОКИ В ЕС/,транспорт,застраховки,цигари,алкохол...ПОВТАРЯМ-В ПЪТИ!А защо непрекъснато туристопотока у нас се повишава непрекъснато и тая год очакваме 17 млн фтуристи?Да не би да сме ном 1 по качество?Неее...Точно защото при нас е най-евтино и изгодно!А тия глупости за ниската раб.заплата СТАВАТ ВЕЧЕ ДОСАДНИ-На кой ползващ квартира примерно на морето за по 20,30,40,50 лв на вечер му дават касова бележка че е платил,Кога на запад ще крадеш ток,вода,ТВ сигнал,дърва, и куп др. неща?А плащането на работодателите "под масата"?Мога да изброя още 1000 неща,но вие си ги знаете.

    Коментиран от #9

  • 4 гост

    17 0 Отговор
    Банките генерират страхотни печалби след отстраняването на КТБ понеже преди разликата по лихвите кредит - депозит бе 3-4%, а ако балансираш между различни банки можеше и по-малко да е. Сега всички банки са с разлика от 7-9%, понеже на депозит нищо не дават (0,15% е нищо) и таксите за обслужване, теглене и поддръжка за повече от лихвата. На фона на това банковите служители мизертстват с по 600-700лв заплати. Същото е и в държавата: печалбите са огромни, но отиват в мацина и другите хорица, простите работници, само съществуват от заплата до заплата. На този фон летят лъскави лимузини и джипове на хора с нечленоразделна реч, които са на социални помощи и никой не ги разследва. Това е страна на криминалните и измамниците, само те са облагодетелствани от нея.
  • 5 Jyusix HasiK

    12 0 Отговор
    хората в евpопа работят за 10-12 euro на час,а тука в bg 10-12 euro за цял ден.Това е меко казано подигравка...
  • 6 незнайко

    7 11 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ, ДЕМОКРАЦИЯ, това искахте всички, които пуснахте децата си извън БЪЛГАРИЯ. Сега нали можете да ходите, където си искате ? ХОДЕТЕ И НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ ОТ НОВАТА СИСТЕМА ! Написа го човек, който знае как да цени миналото.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Пенсионер

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Ти си за северна корея,задръстеняк такъв,кой нормален ще чака 15 г. за една кола освен теб. За съжеление нашата демокрация и капитализам се прави от полит бюро на БКП , или от децата им. Толково могат и за туй сме на първо място , от зад напред.
    По тъп,и с ограничен интелект от комуниста няма. Комунизмът е строй за първобитния човек.
  • 8 Рахой

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Не ти е виновна демокрацията, а тези които пречат да има истинска демокрация, а именно всички управлявали до сега партии.
  • 9 мдам

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Проблема от там идва. СИВАТА ИКОНОМИКА!! В България тя е доста голяма. Пропуснатите ползи от такси и осигуровки за държавата са големи. А когато не се генерират такива, държавата най лесно си ги набавя с вдигане на такси и данъци. Всички си мислят, че са много хитри и цакат държавата. НО в крайна сметка тя си взема своето.