Last news in Fakti

26 Декември, 2011 22:47 1 157 0

НАП погна и моловете за пране на пари

  • мол-
  • нап

След богаташките имения и църквата, данъчните влизат в моловете. НАП ще проверява дали бума на новостроящи се търговски центрове не прикрива схеми за пране на пари, съобщиха от агенцията.

До момента има установени злоупотреби за милиони в новостроящи се и вече изградени търговски обекти. Факт е, че дори и в кризата броят на тези огромни шопинг центрове расте с необясними темпове, отбелязват данъчните.

В момента в България функционират 21 мола, а още 7 са в процес на изграждане. Общата търговска площ е близо 900 хиляди квадратни метра. Това е образно казано над 14 хиляди двустайни апартамента. Както казват и бирниците. при толкова много бетон, желязо, и стъкло изкушението за злоупотреби с ДДС е много голямо. И нарушители не липсват. Дали са вложени 10 или 15 хиляди кубика бетон в един строителен обект е много трудно за доказване, но пък разликата може да докара една много солидна сума възстановен ДДС за строителя.

Затова данъчните са решили да правят наблюдение на място на самия строителен обект, както и при доставчика - дали заявката към него е реалистична. „Очевидно, че той няма да може извърши поръчка за 1 млн. лева под форма на строителни услуги, когато строителите, работещи за него са само трима”, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Данъчните се натъкват на нагъл опит за измама от страна на един от функциониращите вече големи търговски центрове в Ямбол. „Ревизията и експертизата показаха, че тук става въпрос за чиста проба злоупотреба, защото никаква част от строителните работи не бяха извършени. Ставаше въпрос за набор от фактури и никаква работа”, обясни Бъчваров. За този мол данъчните са отказали да възстановят ДДС в размер на 6 милиона лева, а случаят е предаден на прокуратурата. От мениджмънта на обекта отказаха коментар пред bTV. Тези проверки ще продължат и след Нова година.

Данъчните уверяват, че обект на наблюдение вече са и големите строителни обекти - магистрали, първокласни пътища, както и новоизграждащата се част от Околовръстния път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА