Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 11:37 4 891 20

Турската икономика с исторически връх

  • турция-
  • икономика-
  • ръст
Турската икономика с исторически връх - 1
Снимка: Shutterstock

С над 11% ще се увеличи износът на Турция за 2017 г. спрямо 2016-а. Това е исторически връх в историята на модерна Турция. „Ще нaдxвъpлим 157.6 млpд. USD тaзи гoдинa, ĸoeтo e иcтopичecĸият вpъx c yвeличeниe oт 11% пpeз гoдинaтa", каза по време на икономически форум в Измир, министърът на икономиката на южната ни съседка Hиxaт Зeйбeĸчи. Разглеждайки данните октомври 2017 г. спрямо октомври 2016 г. ръстът на турската икономика е 16%. За септември данните показват износ в размер на 11.33 млрд. USD. За първите девет месеца на текущата година той е в размер на 114.66 млрд. USD, посочват от Асоциацията на износителите на Турция. Очаква се рекордният икономически растеж на Турция през третото тримесечие да я превърне в най-бързо развиващата се държава от групата на Г-20.

Прогнозите са, че 2018-а ще е по-добра година от настоящата за турската икономика. Инфлацията ще остане едноцифрена, а растежът ще е минимум 5.5%, „но няма да се учудя ако към края на 2018-а се отчете растеж от 7%”, допълни Зeйбeĸчи.

Според министъра на икономиката „в случай, че Typция и Гъpция ycпeят дa пpeвъpнaт Eгeйcĸия peгиoн в цeнтъp нa oбpaзoвaниeтo, виcoĸитe тexнoлoгии, здpaвния тypизъм, възoбнoвяeмaтa eнepгия, coфтyepa и фapмaциятa зa Eвpoпa”, peгиoнът щe е толкова богат, колкото е бил в миналото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпросник

    14 11 Отговор
    A сравнено с 2015г. колко е?
    Да не се окаже, че има спад!
    2016 бяха доста зле1
  • 2 Пепино

    20 15 Отговор
    Пак измами!!!!А турската лира достигна рекордно ниско ниво от 0.46 ст.за 1 TRL.Някак си странно,на фона на "възродената"турска икономика:-))))))

    Коментиран от #7

  • 3 стинката

    22 8 Отговор
    май само от приказки го докарват тоя ръст
    и на нас ни внушават че има ръст, но освен цените друго не расте
  • 4 gost

    3 8 Отговор
    майкати е странна
  • 5 Сссс

    26 18 Отговор
    Както винаги негативни коментари и пак заради Турция,но какво от това,те вървят напред и нагоре,а ние дълбае дъното ,и всеповече затъваме ама нали сме"родолюбци"трябва да мразим и то само Турция!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Митко

    16 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пепино":

    Разбирач , само ще ти припомня , че и китайският юан е 0.26лв. , но като гледам какви си ги писал едва ли разбираш нещо от икономика . Драскай си глупостите там по разни сайтове и не му мисли , те хората там живеят по пещерите още както се изказват колегите ти ;) .

    Коментиран от #8

  • 8 Morgoth

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Митко":

    Пика на китайският юан e през 2015, оттогава насам пада бавно като за последните 5 години все още е на плюс. Турската лира за последните 5 години е спаднала почти на половина, което означава, че народа обеднява. От 2013-та насам Турция е загубила 10% от БВП, за същото време Кирай е дръпнал с 15% нагоре. Просто няма база за сравнение.
    Може и да не лъжат и тази година на Турция да е по-добра от предната, но на фона на техните влошаващи се международни отношения не виждам от къде ще докарат дъргосрочен растеж.
  • 9 Русенец

    20 11 Отговор
    С колкото % се срива турската лира спрямо еврото с толкова се увеличава износа. Нищо ново и удивително, само дето обикновените турци бачката ли бачкат и няма светлина в тунела им!
  • 10 МУСТАФА 1

    10 8 Отговор
    Машала
  • 11 Edikoisi

    15 8 Отговор
    Незнам дали е това вярно предвид че във Цариград има цели улици които бяха пълни с дребни търговци сега масови фалити празни са .Много хотели фалираха още 2015/2016 .Много богати си изместиха имуществото в чужбина заради уж преврата който стана .Какво разбират под икономически растеж за определени партийци да са по богати ли незнам.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Турция могат да са готени

    1 2 Отговор
    Аз ако напиша, че България е на първо място по доход на поданник на държавата ще означава ли, че е истина или просто ще е реклама на бб
  • 15 Финансист

    1 0 Отговор
    България ще се оправи ако ревалвират лева.Сиреч ако 1лев ста е 40 стотинки.Костов ,Муравей и Орешарски девалвираха лева 5пъти.Ако го ревалвират т.е.ако го върнат в изходна позиция с 500 лв. ще имаме покупателна способност за 2500 лева и ще бъдем царе. За награда Орешарски го направиха премиер.
  • 16 Някой си

    2 1 Отговор
    Странно, пък безработицата расте...
  • 17 Хахаха

    1 2 Отговор
    Това някаква платена публикация ли е? Ръст 16 %? Такова няма никъде по света. Калинката да не е объркала нещо? Освен това икономическите анализи жт сериозни източници не са толкова розови.

    Коментиран от #18

  • 18 за матриала

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Чети по-внимателно... %16 е ръста за месец октомври спрямо октомври миналата година!
  • 19 за матриала

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Edikoisi":

    Едикойси, въпреки това, което казваш, ако комшиите постигат ръст с такива резултати, на фона на многомилиардни инвестиции, особенно в инфраструктурата, които са с в дългосрочна перспектива на възвръщаемост, а харченето е сега, то това не заслужава ли уважение?.. Като казвам инвестиции в инфраструктурата, визирам, пътищата (за последните 10 години се построиха повече пътища, отколкото през последните 90 години преди това), жп'то им беше в плачевно състояние, сега вече влаковете им се движат с 250 км/ч и инвестициите им в тази област тепърва започват... В Цариград (както го нарече) се строи най-голямото летище в света с двойно по-голям годишен капацитет от най-голямото действащо летище в Европа - Хитроу Лондон... Няма да продължавам с примерите, за да не ти развалям настроението... Ти продължавай да съдиш за икономиката на комшиите по затворените магазини на кварталите на куфарният туризъм, които процъфтяваха през 90те години, когато масово идваха руските "туристи" да си зареждат своите магазини...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.