25 Юни, 2018 13:16 3 215 13

Турската лира поскъпна след победата за Ердоган

  • ердоган-
  • турция-
  • лира

Реджеп Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години

Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник след победата на Реджеп Ердоган в президентската надпревара и на неговата партия в парламентарните избори, проведени в неделя.

Поскъпването на лирата е факт, тъй като победата на досегашния и бъдещ президент Ердоган се тълкува от участниците на финансовите пазари като знак за политическа стабилност в Турция след месеци на притеснения преди самите избори. Редица анализатори и икономисти обаче предполагат, че възходът на турската лира може да се окаже ограничен и краткотраен с оглед на опасения относно бъдещата посока на водената от новия-стар президент икономическа политика, съобщи БНР.

Реджеп Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години, получавайки широкообхватни управленски правомощия поне до 2023-а година. Той получи около 52,5% от вота на турските избиратели, докато неговата Партия на справедливостта и развитието спечели 42,5% от парламентарни вот. В същото време досегашни му съюзници от Партията на националистическото действие спечелиха около 11%, което означава, че двете организации ще продължават да имат мнозинство в парламента на страната.

Инвеститорите приветстваха перспективата за стабилни отношения между президента и новия турски парламент, въпреки че остават в сила опасенията от преди изборите за евентуално влияние на Ердоган върху паричната и лихвена политика на Турската централна банка.

Първоначално турската лира поскъпна рязко с близо 3% спрямо долара и еврото с оглед на очертаващата се политическа стабилност в страната след проведените в неделя избори. Щатският долар се срина до близо двуседмично дъно около 4,5275 лири, преди обаче да отскочи към 4,6000 нивото, понижавайки се в рамките на деня с около 2%. В същото време еврото се понижава с 1,6% към 5,3530 турски лира, след като в началото на деня падна за кратко до двуседмично дъно около 5,2766 лири.

По този начин турската лира парира част от близо 17%-ните си загуби спрямо долара от началото на годината, които бяха провокирани от опасения относно независимостта на централната банка на страната след очакваната изборна победа на Реджеп Ердоган. Тези притеснения обаче вероятно ще останат в сила и могат отново да натежат върху турските финансови пазари.

Трябва да се има предвид, че Турската централна банка се наложи да повиши лихвите в страната от края на април насам с цели 500 базисни пункта (с 5%) , за да ограничи срива на лирата и двуцифрената инфлация в страната.

В началото на днешната търговия доходността на 10-годишните турски облигации се понижава слабо до 16,28% от 16,53% в края на предходната седмица. Поскъпват и дългосрочните деноминирани в долари турски книжа с падеж през 2040-а година, като от началото на деня те нарастват с 2,989 цента до триседмичен връх от 93,698 долара, отбелязвайки по този начин най-силен ръст от 2013-а година насам.

В същото време основният фондов индекс BIS на борсата в Истанбул се повишава с 0,84% към 95 852 пункта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    17 12 Отговор
    Всичко ще се оправи! Бурята мина, време е да се нормализират нещата.

    Коментиран от #13

  • 2 Турец

    8 20 Отговор
    И кво от това,аз ѝ давам още година-две и фалита ѝ е в кърпа вързан
  • 3 ПЕНКО

    13 4 Отговор
    ИЗВОДЪТ Е СЛЕДНИЯ : СТОЙНОСТТА НА "НЕТВЪРДИТЕ" ВАЛУТИ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПО МАФИОТСКИ НАЧИН И С ЦЕЛ ОТ "ОТБРАНА " СГАН ПРЕДИМНО ЕВР. БАНКЕРИ НА МАСОНСКИ ПРИНЦИП -ВЛАДЕЕЩИ ФАЛШИВАТА СВЕТОВНА БАНКА !!!! КАКТО Е ЧАСТЕН РЕЗЕРВЪТ НА САЩ!
  • 4 Хасан

    5 4 Отговор
    Нормално и очаквано леко размърдане след избори. Вероятно и още ще има-но до там.. Просто стадото ще трябва да заделя повече вълна, ама е оскубано здраво и няма много навици в подобни начинания.. Сорта му такъв ко да ги правиш. Остава другия отбор-но там едвали някой ще иска да вложи по сериозни средства или поне не и в турция за сега.
  • 5 Иван

    6 1 Отговор
    поскъпна рязко-1,6% спрямо еврото...
    аз не бих го окачествил така, но за да има четени статии явно трябват силни думи....
  • 6 Yavuz

    11 5 Отговор
    Западният лихвар доста средства хвърли за обезценяване на турската лира преди изборите, но всичко до тук. Турската икономика расте и това го знае цял свят. Миналата година разтежа беше 7.4 %(най-висок в света),а средно за ЕС е 3 %,същото това темпо продължава.
  • 7 FOMC(Федерален резерв на САЩ)

    9 3 Отговор
    Турските писачи мислят ли, въобще.
    Имат ръст 8процента и инфлация над 15процента.Де факто с много отиват на зле работите.
    Средната волатилност в евро долар е 1 фигура(цент и половина) или 1процент в нормална дневна сесия.Тук мисли ли авторът, като преписва от източника си.
    ТУРЦИЯ плю по евреите сега ще има атаки по фондовите борси и финансови трусове
  • 8 Байрам шекер

    2 5 Отговор
    След 10 години с лирите ще правим рахат-баквави ефендим
  • 9 един

    1 4 Отговор
    До 2023 г. я камилата, я камиларя. Ако искаш да разсмееш Господа Бога, говори за утрешния ден. Окончателните резултати още не са обявени, а тук става въпрос за масово напускащите фирми, които се прехвърлят в Турция поради голямата изборна победа. След това излиза, че не е точно така, но ефектът си е ефект. На всички напуснали далновидни фирмаджии да пожелаем здраве, бодрост и успех! Ако е рекъл Господ, ще поживеем, ще видим!
  • 10 ю бре

    7 2 Отговор
    Сега дойде време да изпрати опонентите си барабар с идиотчето Мохаремчо Инджето на безплатни почивки в държавните "санаториуми със строг режим" където им е мястото .
  • 11 ЕРДОМАН

    3 0 Отговор
    ЕРДОГАН ИЗЛЕЗЕ ПОБЕДИТЕЛ , ФАКТ .
    СЕГА ЩЕ МУ Е ПО ЛЕСНО , ЩЕ УПРАВЛЯВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ .
    ЕВАЛА БРАТО , УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ.
  • 12 българина

    4 0 Отговор
    Ако ще имаш икономика ще се учеш от България ,доларът е стабилен ,заплатите са по 400 лева средно ,пенсиите са направо за завиждане и затова и ни завиждат по 200 лева,младите работят усилено по фабриките,по полята събират реколтата нямат време да се почесят но в чужбина е това е да си имаш икономика за завиждане а иначе управяме чуждата икономика учим ги с нашия опит за развитие на страната е това сме ние българите.
  • 13 Ганя

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Ще се иорави ама друг път. Краденото няма как да се възстанови.