Last news in Fakti

17 Септември, 2018 15:00 5 881 28

Банките в Турция продават златните си резерви

  • турция-
  • икономика-
  • банки-
  • злато-
  • резерв
Банките в Турция продават златните си резерви - 1
Снимка: Shutterstock

Банките са секторът, който валутната криза в Турция засегна най-силно. Част от тях в стремежа си да успокоят предприемачите и кредиторите, са взели драстичното решение да разпродадат част от златните си резерви. Финансовата криза в южната съседка дойде през август, когато лирата се обезценяваше стремително. Повечето банки имат значителен външен дълг и девалвацията на турската лира води до усложнения при обслужването на тези заеми. До края на следващата година турските банки трябва да погасят дълг под формата на облигации на стойност 7.6 млрд. USD. Обезценяването на местната валута доведе до загуба от страна на банките, равна на половината от стойността на дълга.

С почти 20%, до 15.5 млн. унции злато, са спаднали златните резерви на турските банки от 15 юни към днешна дата. Най-голяма разпродажба е имало в момента, в който Турция намали изискванията за задължителните банкови резерви.

Причината турските банки да прибягат до намаляване на своите златни резерви е, че южната ни съседка е една от малкото държави, в които е разрешено чрез златно да покриват изискванията си за задължителни резерви. Също така е практика турските банки да заемат на международните пазари долари и други твърди валути като ги хеджират с помощта на златни деривати, а не в турски лири. Дори когато заемите са номинирани в местната валута, златото е гаранция за сигурността на банковите баланси.

Не трябва да се пропуска и фактът, че благородният метал е много ценен в Турция и държавата е на пето място по търсенето му. Първите две са Индия и Китай.

Кога ще е краят на кризата в Турция е трудно да се каже, особено на фона на рязкото повишаване на основния лихвен процент с 625 базисни пункта, до 24%. Целта е да се спре сриването на турската лира, но още в края на миналата седмица пазарите станаха свидетели на ново поевтиняване на местната валута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    67 25 Отговор
    Стига с тази Турция бе, Турция ще се оправи въпрос на време е.. ама ние в България когае се оправим, проблемите, който Турция има сега, ние в България ги имаме поне от 30 год. Ние кога ще се оправим..

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 2 525

    36 14 Отговор
    туркия ке падне

    Коментиран от #4, #7

  • 3 bye bye турция

    16 21 Отговор
    завършена страна, завършен народ
  • 4 Хасан

    18 35 Отговор

    До коментар #2 от "525":

    Просто поредния опит на Запада да «опитоми » Турция и да се откаже от независимата си политика....страна която има 7% разстеж да има икономическа криза?! Глупости ..
  • 5 Ротшилд

    32 13 Отговор
    За какво им е злато, като си имат техния Аллах?
  • 6 Хасан

    21 26 Отговор
    Поредната порция негативни новини за Турция ..целта е да се създаде паника в икономиката ,негативно отношение на международните пазари...мъчат ли се ,мъчат да съборят...къде с опити за преврат,къде с икономически удари!
  • 7 Хасан

    18 32 Отговор

    До коментар #2 от "525":

    Докато падне Турция ,българите ще свършат ..физически
  • 8 Хасан

    18 20 Отговор
    Просто Запада ще изгуби Турция ..въпрос на време е Турция да си преориентира рефинансирането си от Запад на Изток...Китай има най големия валутен резерв ,има спад в разстежа и търси страни да си инвестира валутата ..инвестира 100 милиарда в Русия ...

    Коментиран от #10, #27, #28

  • 9 Тоягата

    34 10 Отговор
    Това е реалността хасанчо, не негативни новини. Един президент, който е параноик и силно неуравновесен, който направи купища политически гафове(ББ бледнее пред него) води страната към дъното. Няма лошо да си гледаш националния интерес, но не е това начина явно. Заради глупостите на един човек страда цял народ - редно ли е?! Освен това мнооого турци го ненавиждат.

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Тоягата

    25 10 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Пак бълнуваш момче- запомни едно нещо: Китай и турция имат силен растеж защото в тях има инвестирани Западни технологии и пари. Продукцията също отива на запад основно. Преди Китай да стане това което е, беше Турция - сигурно си имал жълто около устата тогава. Китай освен това си има други проблеми..

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 11 Хасан

    15 13 Отговор

    До коментар #9 от "Тоягата":

    Трудно е да се противопоставиш на световния ред ,трудно е да искаш мир в Сирия когато и Русия и Сащ имат Сирия просто като полигон за демонстрация на новото си оръжие,трудно е сам да удържиш на най голямата човешка трагедия това с бежанците ..вкче са 4 милиона в Турция...но както казва Фройд ..«змия която не ме убива ме прави по силна»
  • 12 Хасан

    14 16 Отговор

    До коментар #10 от "Тоягата":

    Много робско съзнание имаш ..Запад ,та Запад ...да сме благодарни на робовладелеца че ни дава хляб....!?..Запада инвестира с цел ПЕЧАЛБА ..не го прави за сините ти очи

    Коментиран от #22

  • 13 Хасан

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Тоягата":

    Аз и без това съм си мека китка , С.удоволствие ще им се Надупя

    Коментиран от #14

  • 14 Хасан

    6 13 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Пак пишеш от моя ник..противен и миризлив «патриот българин»
  • 15 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "Тоягата":

    Аз не страдам , просто такъв съм се родил на тази работа срам няма Не е лесно да си гей особено в Турция " малийй "
  • 16 Тоягата

    13 7 Отговор
    Слушайте Хасанчовци, ей бастуни може да се карате колкото си искате мене не ме бъркайте във вашите гейски изпълнения. Аз казах за защитаване на национални интереси но не е по начина по който го прави сегашния президент пълен провал е тоя човек слезна или от стола смятай че ще го оккачат
  • 17 Тоягата

    6 4 Отговор
    Слушайте Хасанчовци, ей бастуни може да се карате колкото си искате мене не ме бъркайте във вашите гейски изпълнения. Аз казах за защитаване на национални интереси но не е по начина по който го прави сегашния президент пълен провал е тоя човек слезна или от стола смятай че ще го оккачат

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    6 8 Отговор

    До коментар #17 от "Тоягата":

    Да сигурно ще го направят....като Мадуро който национализира венецуелския петрол...като Лула и Дилма Русеф които си защитиха бразилския интерес..като избрания египетски премиер който искаше египетски петролни фирми да изкарват петрола а не западни...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СссереМ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Иванов не знам дали си ходил скоро в Турция,но сега за нас там се говори по съвсем друг начин,нас абитата винаги са ни уважавали както и лично аз истинските турци,но сега е доста стегнато положението,дано се оправят по бързо,но.....
  • 21 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Бг ше се оправи мигновенно когато гръмне аеца или се удари метеорит с размери киилометър
  • 22 Хитър Петър

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Всички инвестират с цел печалба, иначе не е инвестиция а е подаяние!
  • 23 Васко

    11 10 Отговор
    Просто ако се обединят Китай, Русия и Турция ще е малко по равностойно срещу тези манипулатори и боклуци като
    Америка и другите и подгласни букви като Англия и Франция

    Коментиран от #26

  • 24 Търтей

    4 3 Отговор
    Ами предпочитат златото пред $ като резерва .Сега имат нужда от резерва и продават.Банкерите в Турция знаят ,че ако направят схемата КТБ ще ги преследват до край.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Исак

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Васко":

    Момче, я прочети каква глупост си написал. Да си сменил случайно местата на държавите ? Ако нарочно така си го написал, значи голяма боза ти е в главата. Чети бре момче.
  • 27 Реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    асане пак пишеш глупости - китай инвестира в рашка защото там има суровини които им трябват на китайците. Те ще си ги преработят и продадат НА ВЪНШНИЯ ПАЗАР. Защо да инвестират в туркя когато вие сте също "преработваща" икономика? За да им правите конкуренция на Европейския пазар ли? Вяр бана бир милиард бе агаааааааа….. Да, да ама НЕ. Бях ти писал и преди :Доларите в лири обърни и за палците на краката се хвани...
  • 28 Уеуе Пеуник

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    От какъв зор Китай ще инвестира в Турция - имат ли суровини които да им продават? - Нямат. Имат ли по-евтина и/или по-квалифицирана работна ръка от китайската - нямат. Имат ли пазар на който Китай да продава - нямат.

    А какво имат - имат чуждестранни предприятия собственост на западни компании, имат мегаломанско строителство зад което стоят дооооста сериозни кредити от външни кредитни институции договорени в долари а не в лири и това е. А сетих се - имат дотирано зеленчукопроизводство - ами освен да изнасят домати за Китай.