Last news in Fakti

19 Март, 2012 19:03 2 211 0

Лот 4 на АМ "Струма" готов за две години

  • магистрала струма-
  • магистрала-
  • струма-
  • апи-
  • мррб
Лот 4 на АМ "Струма" готов за две години - 1
Снимка: АПИ

Договорите за строителство и надзор на ЛОТ 4 „Сандански-Кулата” от автомагистрала „Струма” подписа председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. Договорът за строителство на ЛОТ 4 „Сандански - Кулата“ (от км 423+500 до км 438+500) е за 55 980 000,00 лв. без ДДС. Изпълнител е „АКТОР” АД. Дължината на изграждания участък е 15 км, а срокът за изпълнение 23 месеца.

На церемонията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщават от АПИ.

На 5 април ще направим първата копка на обекта в района на Сандански, съобщи министър Лиляна Павлова. Тя изтъкна, че това ще бъде една от най-екологичните магистрали в Европа, тъй като по трасето на инфраструктурния обект има много зони по НАТУРА 2000. Министърът на регионалното развитие и благоустройството пожела спорна работа на изпълнителя и подчерта, че разчита строителните дейности да бъдат изпълнени качествено и в срок. Министър Ивайло Московски заяви, че обектът е голямо предизвикателство за целия екип и изтъкна, че Агенция „Пътна инфраструктура” е успяла да договори почти 99% от пътните проекти, финансирани от ОП „Транспорт”.

Подписаният договор за строителство е 55 980 000 лв., а индикативната стойност на проекта бе 86 млн. лв., т. е. спестените средства са близо 30 млн. лв. подчерта инж. Лазар Лазаров. Днес той подписа и договора за строителен надзор с „ПЪТИНВЕСТИНЖЕНЕРИНГ” АД. Той е за 297 016 лв. без ДДС.

Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 5 надлеза (3 селскостопански), 5 подлеза (3 селскостопански и 2 жп подлеза на жп линия „София – Кулата”), 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма” и 2 моста при жп линия „София – Кулата”). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места и др.

Проектът за изграждане на АМ „Струма” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Общата дължина на АМ „Струма” - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Част е от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.

Със средства от ЕС ще бъдат изградени ЛОТ 1, ЛОТ 2, ЛОТ 3 и ЛОТ 4 – общо 132 км. С финансиране от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. ще се построят ЛОТ 1, ЛОТ 2 и ЛОТ 4 – 68,50 км. ЛОТ 3 е предвиден за следващия програмен период 2014-2020 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА