Last news in Fakti

10 Май, 2012 09:05 4 133 1

Валентин Николов: Александър Николов ще е заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • александър николов-
  • валентин николов
Валентин Николов: Александър Николов ще е заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Ще искам повече прозрачност за търговете в АЕЦ "Козлодуй". Това каза пред БНТ новият изпълнителен директор на атомната електроцентрала Валентин Николов, който бе заместник-министър на икономиката и енергетиката около месец преди да поеме поста на Александър Николов.

Не искам да ги сравнявам, но например в една болница не е задължително лекар да е мениджърът, аз категорично няма да се меся на специалист инженерите, които имат специални сертификати и добро обучение. На досегашния изпълнителен директор Александър Николов пък ще бъде предложен поста заместник-изпълнителен директор, заяви Валентин Николов в отговор на въпроса как човек с неговото образование ще ръководи атомна електроцентрала. "Финансистът съм и не виждам проблем с моето образование. Не нося ядрено куфарче, така че трябва да спите спокойно", заяви Валентин Николов.

Той каза още, че трябва да се повиши прозрачността при търговете в централата. Винаги са съществували съмнения около АЕЦ "Козлодуй", защото там протичат много пари и прозрачността трябва да е на ниво. Смятам да повиша тази прозрачност, заяви още Валентин Николов. Моят престой в "Козлодуй" ще бъде с определен срок и отивам там с увереността, че мога да се справя, добави той. Николов даде заявка за успешното продължаване на живота на пети и шести блок на атомната електроцентрала. Ще искаме удължаване на живота на 5 и 6-ти реактор до 20 години, но има няколко етапа, които да удовлетворят исканията на Агенцията за ядрено регулиране. Според Николов процедурите по удължаването на живота на реакторите е бил забавен. Той посочи още, че единият поръчан реактор е 80% готов, а другият 25%. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rady81

    0 0 Отговор
    Абе никъде досега не срещнах статия относно втория реактор. Кой ще го плаща? Боко ли?