Last news in Fakti

2 Юли, 2019 17:12 1 508 33

Румен Радев в Китай: Елате в България и правете бизнес

  • румен радев-
  • делиен

Откриването на пряка въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка в България ще насърчи туризма, търговията и инвестициите, подчерта Румен Радев

Румен Радев в Китай: Елате в България и правете бизнес - 1

България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните политически отношения, което да внесе импулс и да разкрие нови перспективи пред партньорството в икономиката, инвестициите и други сфери от взаимен интерес. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които проведоха среща днес в град Далиен. С тази среща започна и държавното посещение на българския президент в Китайската народна република от 1 до 5 юли по покана на председателя Си Дзинпин.

На срещата в Далиен българският държавен глава представи на министър-председателя на Китай предложение за основните насоки за развитие на българо-китайските отношения. В документа се съдържат 9 приоритетни области, в които България и Китай имат голям потенциал да реализират взаимноизгодни проекти: транспортна инфраструктура; финансово-инвестиционната дейност и финансови технологии; IT сектор и стартиращи компании; научно-изследователска и развойна дейност и иновации; откриване на директна авиолиния между Пекин и София; туризъм, селско стопанство; устойчиво развитие и градско планиране; енергетика.

България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции

и това трябва да се промени решително, е позицията на българския държавен глава. Румен Радев открои създаването на пряка въздушна линия София-Пекин, както и откриването на клон на китайска банка в България, като ключови предпоставки за ускореното развитие на двустранните отношения и до много по-добри условия за реализация на останалите проекти във всички области. Държавният глава подчерта, че облекчаването на инвестиционния, финансов и търговски обмен между България и Китай е в интерес както на двете държави, така и на нашия регион.

Китайският министър-председател оцени високо идеята на българския президент, споделена на срещата им в София през 2018 г., за откриване у нас на Център за глобално партньорство в рамките на инициативата „17+1“, който да допринесе за проучването на правната рамка на ЕС и осъществяването на перспективни инвестиционни проекти. За нейната реализация вече работят правителствата на двете държави.

На срещата в Далиен държавният глава отбеляза и

възможността за изграждането на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в София,

които са определящ фактор за силата и конкурентоспособността на икономиката. „Такива изследвания и иновации вече са залог да имаме конкурентоспособна икономика и тя да се развива точно в областта на високите технологии и производствата с добавена стойност“, подчерта Румен Радев. Държавният глава посочи като пример партньорството между българска софтуерна компания и най-големия китайски туристически оператор и призова за мултиплицирането на този успех.

Партньорството в енергетиката, както и увеличаването на износа на млечни продукти и храни от България за Китай за постигане на баланс в двустранната търговия също бяха сред акцентите на срещата. Държавният глава изрази надежда за съхраняване на потенциала на свободната търговия и изрази мнение, че всички спорни въпроси в рамките на Световната търговска организация следва да се решават в дух на конструктивен диалог и на основата на многостранни преговори.

Държавният глава ще участва и в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далиен, известен като „Летния Давос и ще направи изказване в рамките на сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“. Румен Радев ще се срещне с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос, както и с губернатора на провинция Хъбей Сю Цин.

Във водената от държавния глава делегация са председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов, както и народните представители, членове на Групата за приятелство България – Китай в Народното събрание – Христо Проданов, Георги Колев, Боряна Георгиева. В делегацията са включени представители на научните и образователните институции, както и на български компании в областта на информационните технологии, инвестициите, туризма и земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El traficante

    7 16 Отговор
    Ушатият пингвин го чака импийчмънт.

    Коментиран от #27

  • 3 EL chochone

    15 5 Отговор
    СЛАВА НА РОССИЯ! :)
  • 4 EL chochone

    15 4 Отговор
    СЛАВА НА РОССИЯ! :)
  • 5 EL chochone

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Си ти! :)
  • 6 Bahti

    9 16 Отговор
    Най простият от всички бг президенти,румен джолана.

    Коментиран от #16, #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РУМЕН РАДЕВ

    8 12 Отговор
    Роди ме мамо прост,аз сам ще стана фатмак.!
  • 9 EL chochone

    14 5 Отговор
    Как да дойдат в Бг като управлява ГЕРБерската седераска мафия! :)
  • 10 Китайците:

    15 2 Отговор
    "НЕ, благодарим, докато там дере Боко Борисов и неговите алчни герберасти ние само, ще ви заобикаляме"
  • 11 Баба Ванга

    3 11 Отговор
    Ке си изберете шофьор на самолет за президент,ке ви се смее целиот свет.

    Коментиран от #28

  • 12 Изкуственяк популист

    4 11 Отговор
    Безграничен популизъм. Радев забравя, че сме в ЕС и всичко което предлага с изключение на пряката въздушна линия са само празни приказки и пожелания които няма да се случат но галят приятно ухото на хората.

    Коментиран от #19, #29

  • 13 Румен Радев

    3 10 Отговор
    Жена ми е уникално проста,много я обичам.

    Коментиран от #14

  • 14 М Миков

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Румен Радев":

    Много съм и навит на Деса..ще ми я отстъпиш ли за една нощ да я изтряскам?

    Коментиран от #25

  • 15 Китайска мъдрост

    10 2 Отговор
    "Ако искаш 1 година благоденствие - засей зърно. Ако искаш 10 години благоденствие - посади дърво. Ако искаш 100 години благоденствие - възпитавай хора." Това отговорили китайците на Румен Радев, защото били чули българската титанична мисъл "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме" изречена от Великия Вожд Б.Б. от Б. !
  • 16 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Ти да не си страпона на Плевнята ве, че толкова си се олигавил !

    Коментиран от #18

  • 17 Патриот

    9 1 Отговор
    Браво на президента. Излиза с конкретни реални предложения. Не е като банкянския клоун. От сутринта предлага Вебер, а следобяд се отмята като предател. И за какво беше този цирк в Аренаармеец
  • 18 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Вземай ги под мишница,и бегом у вас да ги олигавиш.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🐏🐏🐏🐏

    5 0 Отговор
    Ще ядем пластмасов ориз, боб, леща, зеле, яйца и месо,👨‍🌾👨‍🌾👨‍🌾👨‍🌾👩‍🌾👩‍🌾👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳🤘🤙🤙🤘🐒🐵🐒🐒🐒🐵🐵🐒🐒🐵🐵🐵
  • 21 🐵🐵🐵🐵🐵

    5 0 Отговор
    Аз искам да гласуват за закон да могат полицаите да стрелят като в Америка, престъпници, и всички 🐒🐒🐒🐒🐒
  • 22 Бб666

    2 1 Отговор
    Наивник на средна възраст??И ти като Бойко Борисов-разговаряхме,призовах и чакаме.Как сте призовал и какво чакаш-сливата да роди банани???Конкретни предложения и действия трябват,а не екскурзии за мичето да ходи на шопинг......
  • 23 Бб666

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Обикновен човек":

    От него нищо независи.Може само да си поговори и мичето да си купне някое парцалче..Лошото е че не си поканен,а самопоканил се?
  • 24 5609

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Как ще е най-простия?! Да не си забравил онзи фикус, предходния ни. Да ти кажа, изпитвах срам че може такова недоразумение да бъде политик (президент). То не бяха насвързани като 5г.дете изречения, то не бяха познанията му за геополитика, то не бяха пастирки, то не бяха двуметрови яйца за подарък на папата...Тоя да ти кажа е много читав. Но пък след предходното нещо, и алигатор с панделки да сложиш ще е топ попадение.
  • 25 Другия с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "М Миков":

    Мислиш ли,че ти е по-едър от Вибратора и'....По-вибриращ и по-дискретен....На какво Е надяваш Тогава .....
  • 26 Другия с коня

    2 1 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА на едно стедно голямо Китайско село предлага да правият Бизнес с два милиона Пенсионери,половин милион цигани и турци и още толкова жени и деца....мМного Вълнуващо Бизнес Предложение.....Китайците няма да спят от Вълнение....
  • 27 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "El traficante":

    Ако нещата вървят, както досега го чака преизбиране още на първия тур.
  • 28 То пък

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Ванга":

    Като сте си избрали шофьор на пожарна сте цъфнали и завързали.
  • 29 Иван Гешев

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изкуственяк популист":

    Вече има договор между ЕС и Китай, така, че позицията на нашия президент е абсолютно адекватна.
  • 30 гад

    0 2 Отговор
    Те и без това са тука по Илиенци и на секъде само жълтур...
    Навремето и виетнамци имаше по общежитията, за кво са ми да ги пердашим само. Бехме деца и пердашехме мъже виетнамци, бехме на по 11-12 години. Наеш как бързо бегат... Син Чао викат :)))
    Беха гадове и търгуваха с аналгин но имаха доларес, плащаха в зелено!
  • 31 Китай ей са тичаме😂😂

    0 0 Отговор
    Колко острова ше иска боко първи😂😂😂комисион
  • 32 Жорко

    1 2 Отговор
    Всички бягат далеч от Китай, нашия се юрнал да оправя далаверата.
    Няма ли кой да му обясни на този човек, че Китай трябва да е потребител а не производител. Т.е ние да им продаваме а не те на нас. Инвестиции ????!!!!.
    Нали съзнавате че БГ е в НАТО и Европейски съюз. Китай е свързана с Русия и е все още соц. държава. Този другар не може ли да събере 2 и 2 и да разбере че няма как да стане практически.
    Аман от измислени герои ...
  • 33 Балканец

    0 0 Отговор
    Президента май забрави провала на Грейт Уол.