10 Ноември, 2020 15:35 2 962 5

PensionsEurope коригира доклада на Better Finance за пенсионните фондове в България

  • пенсионни фондове-
  • pensionseurope-
  • better finance

Неверни данни и грешни заключения, заключват от PensionsEurope

PensionsEurope коригира доклада на Better Finance за пенсионните фондове в България - 1

На 24 септември 2020 г. Better Finance публикува осмото издание на своя доклад относно Реалната доходност на дългосрочните и пенсионните спестявания, чиято цел е да покаже реалната доходност от пенсионните спестявания в различните държави през последните 20 години. Съвместно с нашия член от България, БАДДПО (Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване), PensionsEurope подробно анализира профила на България1 и стигна до заключението, че включената информация в доклада на Better Finance e невярна/некоректна. Въз основа на неверни данни Better Finance прави грешни заключения и заявява, че българските пенсионни фондове от втория стълб на пенсионната система са се провалили. Докладът стига дотам, че препоръчва в бъдеще (започвайки например през 2022 г.) вноските да се прехвърлят в първия стълб – този на държавното обществено осигуряване, и да се апелира към прехвърляне на съществуващите пенсионни спестявания от втория стълб към държавния фонд - НОИ.

Мати Леппала, Главен изпълнителен директор/ генерален секретар на PensionsEurope, каза: „Коефициентът на възрастова зависимост в България се очаква да бъде 55% към 2050 г., което означава, че на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни, които влизат в обхвата в доклада. По този начин става ясно, че в България системата за пенсионно осигуряване в солидарния стълб – pay-as-you-go- ще бъде изправена пред множество предизвикателства и пенсиите от капиталовите фондове за ДЗПО ще са все по-необходими, за да се постигнат адекватни и устойчиви пенсии. "

„Профилът на България съдържа няколко неверни числа и изчисления - най-важното е неправилният процент на възвращаемост за българските пенсионни фондове. Докладът на Better Finance като цяло включва грешна информация за България. Например в доклада неправилно се посочва, че „в България данните за фондове на ДЗПО (стълб II и III) не са на разположение от 2018 г.“, докато българският регулатор, т.е. Комисията за финансов надзор, предоставя на тримесечна база пълно оповестяване за развитието на пенсионния пазар по видове фондове от всички пенсионноосигурителни дружества в страната, с еднакво качество и количество на информацията.“

В своя доклад по отношение на България Better Finance препоръчва да се отмени пенсионна реформа от 2000 г., а това всъщност би означавало национализиране на индивидуалните пенсионни спестявания в България. PensionsEurope предупреждава, че препоръката на Better Finance би била в ущърб на българските пенсионери. През 2021 г. в България ще стартира фазата на изплащане на втора пенсия от частните пенсионни фондове и подобни препоръки за премахване на съществуващата пенсионна система биха нанесли голяма вреда.

Г-н Мати Леппала продължава:

„Въз основа на невярна информация, препоръката на Better Finance, вноските във втория стълб да бъдат отменени и спестяванията на осигурените лица да бъдат прехвърлени в държавния стълб, е опасна. Тази препоръка също е в голямо противоречие с многобройните препоръки на Европейската политика, най-новият План за действие на Съюза на капиталовите пазари от септември 2020 г., подчертава важността от укрепването на допълнителното пенсионно осигуряване, за да могат всички европейци да имат адекватен и устойчив доход на старини."

„Съществува също така и явна непоследователност в посланията на Better Finance. В своето прессъобщение „Демонтирането на естонската пенсионна система не е отговорът“(от 27 октомври 2020 г.) Better Finance коректно призовава да се отмени решението за премахване на втория (професионален) стълб на естонската пенсионна система. Ако Better Finance призовава да не се жертва дългосрочната и пенсионната адекватност в Естония, защо е готова да го направи в България?“

Като цяло, PensionsEurope приветства изследванията за качеството на професионалните и личните пенсии и резултатите от пенсионните спестявания, но също така силно подкрепя правата на осигурените лица. Заедно с нашите асоциации, членове на PensionsEurope, сме готови за по-нататъшно сътрудничество с Better Finance, с цел подобряване на методологията и качеството на докладите им. Осигуряването на качество е от решаващо значение и предвид факта, че близо 60% от годишния приход на Better Finance идва от Европейския съюз, т.е. от европейските данъкоплатци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    7 0 Отговор
    Айдуци!
  • 2 Като цяло

    7 2 Отговор
    Още един провал за Бойко. Пенсионна система, оценка :2- Оставка, съд и затвор.
  • 3 йико

    8 0 Отговор
    Всички на съд, една се хваляше че взема 200 000 заплата. Съд и затвор за всички до един!
  • 4 Грую

    6 0 Отговор
    Ама не ме разсмивайте моля Ви се! "Капиталови пазари при либерален икономически модел" някой трябва да го напише този труд с това заглавие и в него да опише как се правят офшорни фирми, холдингови и корпоративни структури, чиято единствена и основна цел е източването на собствения капитал в частност печалбата на предприятията, до чието управление са се домогнали хора, на които аз лично не бих поверил и една стотинка!
  • 5 Диверсия 007

    5 0 Отговор
    2050 г се очаква 55% от населението да са пенсионери?! Че то при сегашните 2 118 000 пенсионери, 500 000 безработни на има - няма 5-6 000 000 население, какво е съотношението на работещи и пенсионери - 1:1. С този отрицателен прираст, увеличаване на безработицата, по скоро към 2050 г според мен 1 работещ ще "издържа" 2 пенсионера.