Last news in Fakti

24 Януари, 2013 19:35 1 475 0

Все по-често ползваме картови плащания

  • карти-
  • онлайн банкиране-
  • дебитни карти-
  • услуги-
  • visa

През последната година се е увеличил броят на българите, които ползват картови плащания. Все по-често ползваме и дебитни карти. Така например за периода септември 2011-сепкември 2012 г. обемът на разплащанията с дебитни карти е нараснал с 35%, като е достигната сума от 580 млн. EUR, отчетоха от Visa България. С 38% се е увеличил и броят на транзакциите на POS терминали като за разглеждания период е 16.7 млн. броя.

До 4.05 млрд. EUR е нараснал и общият обем на средствата, изхарчени с карта Visa, издадени от български банки, което е увеличение от 22%.

От тази година у нас ще може да се ползват и два нови вида плащания, които от миналата година са пазара във Великобритания. Едното е плащане от човек на човек, по известно като P2P payments. То се извършва чрез смартфон като е достатъчно да се знае номера на картата на човека на когото искат да изпратят пари или неговия GSM номер. Другото нововъведение е Visa CodeSure. Тя има азбучно-цифров дисплей, клавиатура с 12 бутона и вградена батерия. Функцията й е допълнително намаляване на риска от онлайн измами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА