Last news in Fakti

16 Юли, 2021 14:45 2 539 11

До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания, за да започнат собствен бизнес

  • мтсп-
  • хора с увреждания-
  • собствен бизнес

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти

До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания, за да започнат собствен бизнес - 1
Снимка: Shutterstock

С до 20 000 лв. за инвестиционни разходи ще бъдат финансирани хората с увреждания, които имат желание да стартират самостоятелен бизнес. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да нямат учредено еднолично предприятие или да бъдат съдружници в друга фирма.

С отпуснатите средства те ще имат възможност да покрият разходи, свързани с учредяване на ново предприятие, строителни дейности, оборудване на разкритите работни места. Финансовата подкрепа може да се използва още за оборотен капитал и за кратък обучителен курс на собственика на предприятието. Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 16 август в Агенцията за хората с увреждания (АХУ).

АХУ ще подпомогне също проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, чиято цел е стимулирането на заетостта на хората в специализирана среда. Чрез него ще се даде възможност за изграждане на онлайн платформа с уебсайт, която да популяризира услугите и продукцията на предприятията. По процедурата могат да бъдат отпуснати до 80 000 лв., а документи трябва да бъдат подадени до 26 август.

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Право на участие имат държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство и притежаващи или стопанисващи обектите. До 12 000 лв. могат да бъдат отпуснати за изграждане на рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, адаптиране на входовете или изходите на сградите, поставяне на сигнализации за хора със слухови или зрителни проблеми. За подобряването на вътрешната среда могат да бъдат отпуснати до 15 000 лв., а за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или платформи до 50 000 лв. Предложенията трябва да бъдат изпратени до 14 септември.

Националната програма за заетост на хората с увреждания дава възможност и за финансиране до 10 000 лв. на работодателите за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да им бъде отпусната за приспособяването на вече съществуващите работни места или за оборудването на нови такива. До 1000 лв. могат да се получат за придобиване на допълнителна квалификация или преквалификация на работник с увреждане. Документи се подават до 17 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    Говорих с Мая да предложи безлихвени кредити за младите хора за започване на бизнес вместо да работят в БИЛЛА.И да се улесни регистрацията.Така младите ще останат в България.

    Коментиран от #8

  • 2 zeus

    2 0 Отговор
    И сега какво, всичкУтУ Maнгo меринджей :)
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Да загубиш 20000 за миг е лесно...Да развиеш някаква работа ,трябва време и много труд и Най вече Коректност!Може да го направиш с малко пари,като постоянно в добрите години довкарваш!Ковид19 уби и търговия и производство,сега ,ако създадеш бизнес трябва да си готов да работиш и да губиш!НО,Това е Решение!При тази силна държавна ръка върху икономиката,да произвеждаш е силно неконкурентно,но може да се опитате..
  • 4 Бат Вальо

    4 2 Отговор
    Отделно накъде ще дават по 20 хиляди на хората с увреждания уж за започване на бизнес?!?! Ще ви дам един пример от тук! Ник КОЗЛОДУЙ е човек с увреждане, ще вземе 20 хилки и няма да започне бизнес а ще ги изяде и изпие като не видял..А после ние с нашите данъци и глоби ще плащаме вересиите на подобни

    Коментиран от #9

  • 5 С 20 бона най много

    4 1 Отговор
    Погребение да си направиш къв бизнес ше правиш?продаваш мартеници ли😂😂😂😂😂

    Коментиран от #6

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "С 20 бона най много":

    С 5-8 бона ,може да отвориш нещо за правене на храна!Вероятно са покойници вече,но в Залцбург майка ми показваше една българка с количка за ХОТ дог на пазара в стария град....Две къщи била вдигнала...Истината е-Много бачкане и упоритост!Парите след това идват,като хартия и се отнасяш с тях ,като с хартия!
  • 7 dfu

    1 0 Отговор
    "C oтпуcнaтитe cрeдcтвa тe щe имaт възмoжнocт дa пoкрият рaзхoди, cвързaни c учрeдявaнe нa нoвo прeдприятиe, cтрoитeлни дeйнocти, oбoрудвaнe нa рaзкрититe рaбoтни мecтa."

    Значи всичко ще отиде за подготовка на дейност, и като свършат парите от (3 дни АХУ-ИХО и послед цял месец тихо), трябва веднага да започнат да печелят от нея? Хмм, доста печеливш бизнес с осигурени клиенти трябва да е.
  • 8 Напразно се въргаляш по палатките

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Когато любимата ти галевица спечели 50% подкрепа от избирателите може да говориш с нея да променя нещо, а с 5% подкрепа може само да си направи свита от верноподаници да я снимат, когато кръстосва като преяло добиче, центъра на София, да си показва модните тоалети,😂😂😂😂
    Ще сме най-бедни, защото има такива дето гласуват за откровени крадци и лъжци от близкото минало, а новите пък са кандидати за такива😂😂😂😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТакаБеше

    3 0 Отговор
    Ще правят бизнес ама друг път, ще отворят павилионче за кафе и вафли и ще чакат да се надлъгват с другите 10 павилиончета около тях за клиенти.....те това е икономиката на България в момента.
  • 11 Уса

    0 0 Отговор
    Никакъв бизнес не може да се започне с 20 000лв.Може би поправка на дрехи или обувки,но такива бол и фалирват.Сергия на пазара там са мутрите на тулупа,все още...За компютри абсурд