30 Март, 2022 11:27 1 635 6

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Не искам да останем с този модел на икономика

  • румен гълъбинов-
  • икономика-
  • инвестиции-
  • модел

България продължава да е страната-членка с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС. Недостигът на инвестиции пречи на икономиката на България да се развива ускорено, смята икономистът

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Не искам да останем с този модел на икономика - 1
Снимка: ФАКТИ

"Не искам в България да останем с този модел на икономика. Икономиката на България е силно капиталозависима от еврофондове и държавни поръчки. Българската икономика малко се капитализира от преки инвестиции на частни инвеститори. Като цяло в икономиката ни няма достатъчно инвестиции и от публично-частно партньорство. Почти не се създава нов капитал, а повечето от инвестициите в България са банкови, фирмени и междуфирмени заеми. Данните за инвестициите в дялов капитал показват, че дългосрочните интереси към България от страна на бизнеса продължават да намаляват".

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Разчита се повече на вече съществуващи компании, които евентуално се разширяват, така че нови инвеститори в България в последните години малко идват. Все още са малко инвеститорите с дългосрочни планове за инвестиции в България, такива, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години и имат намерение за трайна и повече заетост. Българската икономика продължава да има нужда от нов капитал и без такъв не може да постигне висок и устойчив икономически растеж за дълъг период от време. Размерът и потокът на привлечените инвестиции са в силна връзка с БВП на човек от населението", каза икономистът.

"А колкото повече една държава привлича инвестиции, толкова повече нейната икономика просперира и доходите се увеличават. България продължава да е страната-членка с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС. Недостигът на инвестиции пречи на икономиката на България да се развива ускорено, а поради неблагоприятната демография и лошото образование и здравеопазване, изпитваме и дефицит на кадри. Задълбочава се проблемът с малкото количество и ниското качество на работната ръка", допълни Гълъбинов.

"Наличието на достатъчно човешки ресурс, както и квалификацията му, са едновременно фактор и следствие от привличането на инвестиции. А другият проблем е корупцията особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата. Повечето от инвестициите намаляха заради корупцията. Повече корупция – по-малко инвестиции. България все още се оценява като най-корумпираната държава-членка на ЕС. С този модел на икономика, България ще си остане вечния догонващ, който все не успява да достигне средния стандарт на живот в ЕС. Така всеки от нас плаща цената за неправилния ни икономически модел", завърши събеседникът на ФАКТИ.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъхъ

    6 0 Отговор
    Ами време е да вдигнете доходите и да започнете да правите по успешни бизнеси които да имат бъдеще.
    Възползвайте се от дупките / липсите на стоки …..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КоКазаКо

    2 1 Отговор
    Къф тос?
  • 4 Няма как Гълъбинов

    5 0 Отговор
    Намаляващо население с намаляващ капацитет на интелигентност и увеличаващ се брой на функционално неграмотни,освен за обслужващ персонал в хотели,сервитьорки и пазачи кой тоз нов инвеститор дет ще дойде.Ти бъди доволен,че сегашните стари инвеститори се застояват,че дори имат мераци за разширяване някво,да им се чудиш кви оптимисти са!

    Коментиран от #6

  • 5 Русенец

    1 0 Отговор
    Ами, ориентирайте производството ни към задоволяване на вътрешният ни пазар, вместо да е изцяло покрит от вносни боклуци.
  • 6 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма как Гълъбинов":

    При тази картинка единствените нови инвеститори, които можем да очакваме, ще са онези, които ще ни ползват за сметище. Горене на боклуци, заравяне на опасни отпадъци, вредно производство и най-много - препродажба на коли за скрап от ЕС.