4 Април, 2022 18:26 1 726 7

МФ не успя да пласира нови 500 млн. лв. дълг

  • дцк-
  • облигации-
  • аукцион

Не се посочва каква е била постигнатата доходност от заявките за облигациите

МФ не успя да пласира нови 500 млн. лв. дълг - 1
Снимка: Shutterstock

Неуспешна се оказа емисията дълг, която се разигра днес, защото не се появиха участници, които да изкупят предложеното количество ДЦК.

Първоначалният план на правителството бе да пласира 500 млн. лв. дълг, за да покрие плащания на хазната. Едно от тях бе в края на март, когато правителството успя да погаси стари задължения в размер на 1,25 млрд. евро, или около 2,44 млрд. лв., отчете бТВ.

На днешния търг, организиран от БНБ, участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв. В тази връзка Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена.

От Министерството на финансите не посочват каква е била постигнатата доходност от заявките за облигациите, но очакваха те да са в размер на 1,5%. Ведомството ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране.

Обявеният за днес търг бе третият от началото на март. Досега успешно бяха пласирани две емисии на обща стойност 1 млрд. лв.

"Това, което виждаме, е несигурност на пазара", заяви за bTV финансистът доц. Емил Хърсев. По думите му предвид нарастващата инфлация участниците на пазара очакват да получат по-висока доходност. В процес сме и на повишаване на лихвите и от страна на големите централни банки.

На въпрос дали ситуацията би представлява текущ проблем за хазната, Хърсев посочи, че в правителството има достатъчен фискален резерв.

Финансовият експерт, коментира и възможността при създалата се ситуация да се прибегне до тегленето на дълг от международните пазари. Той посочи, че тази опция винаги съществува, но трябва да се направи добра преценка колко висока би била лихвата по тези облигации. Често на международните пазари те са по високи от вътрешните, защото локалните участници на пазара винаги оценяват по-ниско риска на конкретната държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    28 1 Отговор
    С дългове и баба знае как да управлява фирма и държава. :D Големата пазарна икономка на запада е умрела нацяло без дългове, а с дългове се крепи на командно дишане.
  • 2 Къв бг дълг

    27 0 Отговор
    Кви 5 лева бе? Кой ще купи дълга на просяци и подлоги който с нищо не е покрит? Фантазьори😂
  • 3 Зънзибаров

    20 0 Отговор
    Няма балами вече....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Кой ще купи дълг на държава пред война.
  • 6 лихвите

    7 0 Отговор
    в САЩ,Европа са по високи от 1,5% печалба от ДЦК. Войната също е фактор.
    ето ликвите между 2022-2025 средно 2,75%-4,75%. можете да сравните 1,5% с 2,75%-4,75%. И защо не се купуват. 5 години за 3,75% е доста прималива оферта.
  • 7 Анонимен

    10 1 Отговор
    Демек Кокорчо увисна на тела и се вее като прясно прани прашки на прясно окосената ливадка в дворчето зад къщата на баба!