Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Април, 2022 08:59 31 916 53

Най-острият отговор на Русия на западните санкции

  • газ-
  • русия-
  • цени-
  • доставки

Това е спирането на доставките на газ за България и Полша

Най-острият отговор на Русия на западните санкции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прекратяването на доставките на газ за България и Полша беше "най-острият отговор" на Русия на западните санкции“, пише в своя статия в Huanqiu Shibao Лин Бокиян, декан на Китайския институт за изследване на енергийната политика. Авторът припомни, че Русия е спряла доставките на газ за България и Полша от 27 април. Това означава, че изискването на Москва да плаща за газ в рубли „започна да влиза в сила и към днешна дата се счита за нейния „най-остър отговор“ на западните санкции“, пише Лин.

Експертът отбеляза, че украинската криза увеличи нестабилността на световния пазар на петрол и газ, който преди това пострада от пандемията COVID-19. Промените в структурата на енергийните доставки настъпиха на фона на факта, че в настоящата ситуация Москва започна да търси нови канали за продажба на нефт и газ, а Европа - за алтернативни доставчици.

Още новини от Украйна

Според Лин е възможно да се замени руските енергийни ресурси чрез увеличаване на вноса от Катар и САЩ. Тези страни обаче нямат изградена инфраструктура за транспортиране на нефт и газ с европейските страни, уточнява Лин.

Поради липсата на инфраструктура и ограничен капацитет САЩ няма да могат да решат проблема с недостига на енергия в ЕС в близко бъдеще. Освен това американската страна няма достатъчно кораби за транспортиране на втечнен природен газ (ВПГ), пише Лин.

През следващите няколко години нереализираното инфраструктурно изграждане ще се превърне в сериозна пречка за търговията с петрол и газ, което ще доведе до бавни транзакции и по-високи транзакционни разходи на енергийния пазар. Предвид несъответствието между търсенето и предлагането на нефт и газ и липсата на нормална инфраструктура, през следващите години цените на енергията вероятно ще останат на високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 99 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    190 24 Отговор
    Факти , питам защо почти след всяка новина има нещо като послепис и то е "Още новини от Украйна" , тя ли е най важната държава в света?

    Коментиран от #6

  • 2 Точен

    186 34 Отговор
    Все по-ясен е изходът на войната в Украйна - истинският печеливш е Пекин. Русия ще спечели военно, но не и икономически, Европа ще загуби икономически /в кюпа и Българско/, ФАЩ губят еднополюсния свят.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дарт Моол

    114 18 Отговор
    Най-страстното птедстои октомври или ноември, а най- жестокото декември.

    Коментиран от #40

  • 5 Милен

    145 14 Отговор
    Ами да Китай ще продължава да си доставя суровини от Русия на много добра цена и ще може да си позволи да произвежда конкурентно способна стока, с което ще унищожи напълно производството в евросъюза и големите корпорации ще преместят и останалото си производство в Азия. Европейската икономика се ориентира към услугите и виртуалните продукти. Честито на печелившите.

    Коментиран от #41

  • 6 гост

    46 169 Отговор

    До коментар #1 от "един от многото":

    Ами да , за твое и на дружките ти съжаление , Украйна в момента е най-важната страна в света и така ще бъде до края на гнусната война на пигмея !! Защото в Украйна в момента се решава бъдещето на света и то няма да е това , което се ще на путиноидите !! Затова почвай да мислиш как ще се пребоядисваш след края на копейките !!

    Коментиран от #21, #27

  • 7 гост

    36 124 Отговор

    До коментар #2 от "Точен":

    Ма като гледам в момента как Раша "печели" военно , а Китай икономически , направо ще цъфнат и вържат , хахахахах !!! Мечтиииии , мечти и надежди безнадеждни , хахаха !!! Раша такива "победи" във производството на ковчези не е имала и при Хитлер , а Китай само дето не е почнал да разстрелва хора по улиците , ама и това ще стане скоро , щото гладен не се стои , явно идея си нямаш какво става в момента в Пекин и Шанхай , а скоро и в по-малките градове , само гледай !!

    Коментиран от #12

  • 8 Б. М.

    29 61 Отговор
    Нищо ново под слънцето.
    След ВСВ, СССР блокират достъпът до Западен Берлин. Започва недостиг на всичко. След няколко дни, виждайки, че не могат да се справят, наемат военен, който е ръководил полетите на бомбардировачите.
    Той въвежда правила за полетите, като например празните от Берлин летят на една височина, а пълните към Берлин, на друга. Още много други неща, и след около месец, се налага да се намалят полетите.
    СССР, виждайки безсмислието на блокадата я премахва.
    Пак ще се случи същото.
  • 9 stan40

    121 20 Отговор
    Докато съдбата на българите се определя от глупаци полажението им няма да се оправи, а ще става по-зле. Да искаш да плащаш с 30 процента по-висока цена за едно и също нещо показва, че си болно прост.На простия няма как да го обясниш, защото там умствен капацитет, за да га разбере и дискусията трябва да спре.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хан Аспарух

    35 80 Отговор
    Не знам нашите какво чакат,да спират крана на транзитните газопроводи.Първо този за сръбските подлоги.

    Коментиран от #15, #23, #49

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мито

    50 74 Отговор
    Малко пресилено заглавие. Чак пък Най-острият отговор на Русия. Ние сме едва 2% от прихода от газ за Русия. С нас или без нас все тая.
    По скоро Путин разчита на силното проруско лоби в БГ да дестабилизира страната заради повишените цени. България ще се справи. Няма да бъдем руска губерния заради газта.

    Коментиран от #14

  • 14 Ama

    39 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мито":

    Ние сме само 👿 демо версия... 😁
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Gross

    63 7 Отговор
    Най-простите изгарят първи.
  • 18 Лаик

    33 64 Отговор
    Много интересна стана ситуацията! Русия се изправя срещу половината, че дори и по-голямата част от силно развития в икономическо отношение свят. Как ли Кремъл си предсавя (планира) следващото десетилетие, че дори и в по-дългосрочен план да речем. Нали никой не си мисли, че азиатците са поддръжници на Москва. Те сега им правят "неприлични" предложения за закупуване на единица количество енергоносител, а какво остава за след това. Едно време един американски президент (мисля че Картър, но може и Рейгън да е) каза на СССР (след като съюза обявил колко много въоръжение имат за отпор на Запада), че ще ги накара танкове да ядят и те ги проядоха през 80-те и началото на 90-те год. на ХХ век. Защо ли ситуацията започва много да прилича на тогавашната. Можеш да притежаваш дори половината енергоносители на Земята (а то не е така), както и полезни изкопаеми (и това също), но едно проспериращо общество се изгражда и социално и икономически с технологии (да не забравяме, че сме ХХI век), иначе някой ще трябва да яде я енергоносители, я оружие, я полезни изкопаеми. Не можеш да си велика сила с БВП по-малко от този на Италия например и то по-пазарни стойности. Можеш в краткосрочен план да нанесеш някой и друг икономически "удар" (това е като да виждаш само отделни дървета от гората, но не и цялата), но силните икономики бавно ще се възстановят, но слабитите едва ще възкръснат.

    Коментиран от #20, #25, #38, #43, #50

  • 19 Xxуx

    12 4 Отговор
    Наистина си лаик.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Домакин

    65 12 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    По ме вълнува какво става в България,а вас като Украйна ви е по мила отидете там.
  • 22 Т.Ъ.П. Ватник с ушанка

    21 55 Отговор
    Супер новина за България,най сетне се измъква от руската червена зависимост,ще свършат и паричките за предателите русофилтаци,да започват да квичат на умряло щото от тук насетне ще сърбат само лапад чорба и варено жито денги от раша вече нет!!!
  • 23 Реститут

    25 27 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Аспарух":

    В тоя сайт колко просръбски елементи има,просто не е за вярване.Сърбите които винаги са ни забивали нож в гърба.И има хора които им се радват.Но те не са българи
    Може би са руснаци пишещите.

    Коментиран от #28

  • 24 хаха

    27 3 Отговор

    До коментар #9 от "stan40":

    спомних си една стара книга със съвети за дома, та там пишеше: "Глупавата жена е нещастие и наказание за съпруга си, сетне за децата си, накрая за себе си, но тя това не може го разбра, пак поради присъщата си глупост." Не търся аналогии, но те са очевидни.
  • 25 Ли Си Цин

    40 8 Отговор

    До коментар #18 от "Лаик":

    То газ газ ама трябва и да се яде
    И като настане глад евроатлантиците с това ще се оправдаят
    А макароните не се правят от газ
    Те руснаците освен да добиват газ сеят и пшеница
  • 26 Ами

    36 8 Отговор
    То ФАЩ напоследък увеличи покупките от Русия и сигурно ще го продава на ЕС малко по-скъпо нали.
  • 27 Точно

    40 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Обратно. Стягай се за свят с лидери Китай и Русия , Индия ..... Може и да не ти изнася aма натам са нещата, освен ако ФАЩ не се опитат да затрият света.
  • 28 злост

    19 5 Отговор

    До коментар #23 от "Реститут":

    Сърби, руснаци, българи, много омраза, много злоба... Дори не знаеш какво да издрънкаш и как.

    Коментиран от #34

  • 29 ира

    31 5 Отговор
    Излиза от статията, както си го знаем, че с отговора на санкциите, първо страдат най-дребните и най-бедните. Не съм забелязала западняк да е наказан но ние, да. За този случай има и една добра българска поговорка. На гол тумбак...Тъй като българите преливаха от "просперитет", само още разходи и мизерия им липсваше...
  • 30 Великодушни американци

    34 4 Отговор
    От цялата работа печели Америка, пробутва си продуктите и шиста, оръжието, заема освободени ниши, морализаторства, и отново спасява света, за чужда сметка, отдалече, както обикновено.
  • 31 А бе

    20 4 Отговор
    Имаме много поговорки: Каквото повикало, такова се обадило.Каквото посееш,това ще жънеш.Каквото правиш на себе си го правиш.Каквото надробиш,това ще сърбаш.Който гроб копае другиму,сам пада в него.Слона муха го ухапала.и т.нЛошото е че потърпевши ще бъдат невинните дечица.
  • 32 И все от политици патим

    23 7 Отговор
    Няма война където да не сме били от къде страната на булката... все в такива съюзи са ни изтипосвали и все ппогив РУСИЯ и все сме губещи!!!
  • 33 Ще спасяваме ФАЩ

    34 7 Отговор
    Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия
    Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!
    Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.
    Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).

    Коментиран от #37

  • 34 Komapak

    6 7 Отговор

    До коментар #28 от "злост":

    Явно никога не си имал вземане даване с гадните сърби!!!!
  • 35 Zaпочва се!

    21 6 Отговор
    Кошмарният сън на американците!

    Коментиран от #36, #46

  • 36 Zaвършва се!

    5 16 Отговор

    До коментар #35 от "Zaпочва се!":

    Разконспирираха се марионетките на фашиста Путлер-
    пРезидента Радев и комунистката Нинова, с твърдението си,
    че сме близо до конфликта и не трябва да помагаме на Зеленски.
    Полша по-далеч ли е от конфликта?

    Полша предостави още военна помощ на Украйна, включително 200 танка Т-72

    Като част от военната си помощ Полша е предоставила на Украйна 200 танка Т-72
    и няколко десетки бойни машини на пехотата БМП-1,
    съобщи Полското национално радио, цитирано от Би Би Cи.

    Министър-председателят Матеуш Моравецки каза:
    " Полша е доставяла, доставя и ще продължи да доставя на Украйна военна помощ, по-специално танкове Т-72."

    Полските медии твърдят също, че сред оръжията, които Варшава е предала на Киев, са
    самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика"
    и многоцелеви ракетни установки "Град",
    ракети "въздух-въздух" за самолети Миг-29 и Су-27.
    разузнавателни дронове от WB Electonics,
    преносими зенитно-ракетни системи Piorun
    и голямо количество боеприпаси.

    Танкът Т-72 е разработен по времето на СССР и е приет на въоръжение през 1973 г.

    Т-72 е участвал в много военни конфликти -
    в Ливан,
    в Сирия,
    във войната между Ирак и Иран,
    в конфликтите след разпадането на Югославия,
    в Чечения,
    в Руско-грузинската война от 2008 г.,
    във войните в Нагорни Карабах
    Сега Т-72 се използват от фашиста Путлер при нахлуването в Украйна през 2022 г.

    Коментиран от #53

  • 37 Рублата вече е по-евтина от тапет!

    5 16 Отговор

    До коментар #33 от "Ще спасяваме ФАЩ":

    Путлер не можа повече от месец да превземе Киев!
    Факт!
    Путлер не можа повече от 10 дена да превземе цеха в Мариупол!
    Факт!

    Великият пълководец Путлер е канцеларски плъх!
    Смешен ботоксов дребосък на токчета в бункера!

    Путлер е велик само в очите на ония руснаци,
    които вече са деградирали от 105 годишен комунизъм!

    ФАКТ!
    Най-големият враг на Русия е Путин!
  • 38 Прагматик

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Лаик":

    Няма да ти обяснявам ,какъв ще бъде светът, след тая военна операция.
    Че си лаик е ясно на всички.Бъркаш СССР със сегашна Русия.За твое успокоение ,не си единствения.
    Както вървят събитията ,в световен мащаб,САЩ ще си ядат ракетите ,а и нещо за десерт.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Някой си

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дарт Моол":

    Благодарение на нашите велики мозъци политиците те и без това се стремят да унищожат държавата от години сега тоо новоизбрания дето всичко може и знае ще оправи Украйна но не и България
  • 41 Офчар

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Милен":

    Под командването на господаря САЩ става така и България печели със ремонти те на танкове и копува ето на ток от Украйна а наши архитекти ще построят наново Украйна от тези договори кво по хубаво
  • 42 Тъпи ватенки

    4 9 Отговор
    Рубладжиите са в атака, притеснени от общия отпор. Най страшното за тях е, че секват корупционните схеми. Парите от тях изтичат в русия, а малка част остават за нашите предатели рубладжии.
    Тия новите макар и неопитни пресичат част от схемите и дъртите нафталинови ДС кадри реват, плюят, лъжат и мажат. Тичат по телевизии, пишат статии, плащат на тролове. Манипулират общественото мнение с лъжи.
    Русофилския електорат е грубо около 15 %. Но те втълпяват, че народа бил русофилиски на 80%. Това не е вярно и е чисто активно мероприятие. 70% от българите са за НАТО.
    Един от начините за това внушение е следният. Идват избори. На всяка партия се полага времи в тв ефира, независимо колко е голяма. Така 14 русофилски партии х 5 мин, ще имат повече ефирно време, разбирай лъжи от други прозападни партии, например 4 партии х 5 минути.
    Но това има и добра страна. Тия 14 партии, ще се борят за един и същ електорат.
  • 43 Рублояди

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Лаик":

    Много точно казано за глуравите руснаци. Бедни, изостанали, промити. Те затова злобееха когато мародерстваха в Украйна. Видяха, че украинците живеят в пъти по добре от тях.
    Такава е била ситуацията през 1878 г. Идвайки в България, крепостните селяни са били шокирани от българските села.
  • 44 Павел Николов

    0 9 Отговор
    Путинистко изнудване с цел активизаця на рубладжиите на гърба на страховете на хората
  • 45 Ф13

    2 8 Отговор
    Русия тка "печели"воено,че просто нямам думи,резил отвсякъде,като бонус имат и вече фактически несъществуваща икономика,а относно проблемът с природния газ,да ще бъде трудно,но отърваването от рускта енергийна зависимост е нещо много добро за България
  • 46 Хан Аспарух

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Zaпочва се!":

    Могат да пуснат нова емисия от половин $ Кенеди ,9 май е приемлива дата .
  • 47 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    1 1 Отговор
    Да си го горят газа!По добре без него отколкото зависими от същия.Сега остава Турция да ни гъзофицира ептен.Кримскиъе татари и други мюсюлмански трвари-шчи сами на него терк.Измами Путин,сега измамва Зеленски,а ЕС и НАТО да се бият,да духат супата и да подсмърчат.Ердоган-Султан е с по болни амбиции от Адолф-Путин.Възраждане-израждане на империя предстои.Кой от двамата ще,отстои?!.

    Коментиран от #52

  • 48 Тоя

    1 0 Отговор
    Някой да ми каже кога е пазарувал без да плаща? Запада блокира сметките заплащане на газа но вие продължавате да настоявате че Русия била нарушила договора. 300милиарда . Смятате ли че Русия ще ви ги опрости? Наивните смятат.
  • 49 123

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Аспарух":

    Ако искат някой "Кинжал" докато с Мин. съвет нека пробват. Пък и все още хунтата от Вашингтон не им е натедилс
  • 50 123

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лаик":

    Всичко написано за западните развити общества е вярно. Но има нещо което си спестиш за тях и благополучието им. А това нещо е в основата на тяхното благополучие. Колкото до развитите технологии не са силната страна на Русия, но не подценявай руските учени и инженери.
  • 51 tomito

    0 0 Отговор
    Нали искаме да сме независими от Русия ,какъв е тогава проблема
  • 52 Тиквата е нищожество

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ":

    Несериозни са коментари като твоя лишени са от всякакъв смисъл
  • 53 123

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Zaвършва се!":

    Ами ще дават я. Много добре знаят ,че Русия превземе ли Украйна за тях нищо няма да остане. Недей да си мислиш, че така само отмъщават на руснаците. Целите им са много по-користни. Но за да се разберат какви са трябва да излезе наяве как поляците са се договорили със САЩ.