Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 16:15 2 170 3

Китай с ключово обещание

  • китай-
  • икономика-
  • внос

Си Дзинпин ще разшири пазарите за внос

Китай с ключово обещание - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай ще сподели възможностите на растящите вътрешни пазари с отвъдморски партньори. „Ще споделим с всички страни и партньори огромните възможности на нашия огромен пазар. Ще ускорим формирането на мощен вътрешен пазар... Ще разширим вноса на висококачествени продукти... Ще разширим мрежата за свободна търговия с висок стандарт, отворена за целия свят“, каза президентът Си Дзинпин при откриването на 5-то Китайско международно изложение за внос на 4 ноември.

Според него „откритостта е важна движеща сила за прогреса на човешката цивилизация и неизбежен път към просперитета и развитието на целия свят“. „Важно е да тласнем напред икономическата глобализация, да изградим нови двигатели за развитие и да донесем плодовете на развитието на хората от всички страни по света“, каза Си.

Посланието на китайския държавен глава беше прието положително в Русия. „Китай е водещ външнотърговски партньор на Русия, следователно курсът към отвореност на икономиката, разширяване на вноса на висококачествени продукти, очертан от Си Дзинпин при откриването на ЕКСПО, е от практическо, приложно значение за руските износители. Смятам, че е много важно, че курсът към разширяване на отвореността на китайската икономика беше препотвърден", каза Алексей Ефимов, заместник търговски представител на Руската федерация в Китай, веднага след речта на Си в интервю за CGTN.

Обръщението на Си към участниците на 5-то изложение за внос беше първата му публична реч след 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай и изборите на висшето ръководство на тази управляваща партия през октомври. На самия конгрес на партията многократно се говори за придържането на Китай към политиката на отвореност към външния свят, лансирана преди повече от 40 години. По-специално беше потвърдена готовността на КНР да продължи да развива взаимодействието с чуждестранни партньори и да не издига бариери в търговско-икономическото сътрудничество. „Китай подкрепя взаимноизгодното сътрудничество и откритост, ангажира се с глобализацията и е готов да сподели възможности за развитие с целия свят“, каза Си Дзинпин в доклада си пред участниците във високопартийния дебат. Показателно е, че Си спомена 4 пъти принципа на отвореност към външния свят.

Този принцип се следва и от една доста млада (посочена през май 2020 г.) стратегия на „двойна циркулация“, която е в основата на новата парадигма на китайското икономическо развитие. Това включва „разчитане на националната икономика, като същевременно се гарантира положително допълване на вътрешните и външните икономически цикли“, обясни Си Дзинпин.

В същото време официален Пекин постоянно и уверено опровергава опасенията на западните наблюдатели, че тази стратегия може да доведе до създаването на „желязна завеса“ между китайската и световната икономика. Така официалният представител на XX партиен конгрес Сун Йели подчерта: „Следвайки тази парадигма (бел. ред. „двойна циркулация“), ние ще можем да свържем по-добре потенциала на китайския и чуждия пазар. Отвореността на китайската икономика остава непроменена. Ние непрекъснато разширяваме международното сътрудничество. Имаме 21 експериментални зони за свободна търговия, където всички ограничения върху чуждестранните инвестиции в производствения сектор са премахнати и „отрицателният списък“ с партньори е значително намален“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    1 0 Отговор
    Типично по китайски.
  • 2 Д О Б Р Е управлявания

    7 4 Отговор
    социализъм е бъдещето на света и възможност за обикновенния човек да ЖИВЕЕ като ЧОВЕК .
    Само за 30 г. КАПИТАЛИЗЪМ Българите от ДЕВЕТ милиона станахме вече Ш Е С Т , и живеем ДЕН за ДЕН . Кой НЕ скача е червен , а сега и от СКАЧЩИТЕ са по КОФИТЕ .

    Коментиран от #3

  • 3 Напълно

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Д О Б Р Е управлявания":

    Съм съгласен с теб , но само за нещо ще те поправя. За това че живеем зле , и че сме 6млн. Не е виновен капитализма , а продажните нашенски политици. А те както знаем, са всичките от едно котило. ...наречено БКП-ДС. Независимо как са боядисани днес , всички отдолу са червени. Ако беше вината в капитализма , и там на запад щяха да са зле като нас , но не са. Другите държави от бившия източен блок виж къде стигнаха спрямо нас. И те вървят по пътя на капитализма, но са много по добре. И големия въпрос е ЗАЩО?