Last news in Fakti

20 Август, 2013 20:42 2 853 1

Хлебари искат по-ниско ДДС за хляба

  • хляб

Ако държавата намали ДДС ставката, ще спечели само крайния потребител

Хлебопроизводители от цялата страна настояват държавата да намали ДДС-то за хляба наполовина. Според тях ставка от 10 на сто ще помогне да се избегнат масови фалити в бранша, а цената на хляба дори можела да се понижи.

"Ако държавата намали ДДС ставката, ще спечели само крайния потребител", казва пред Нова телевизия Костадин Георгиев, собственик на малка фурна за хляб в Монтана.

„Това ще даде възможност хляба да бъде с една по-трайна, по-устойчива и по ниска цена”, казва той.

Идеята на хлебопроизводителите е държавата да намали ДДС-то наполовина по цялата верига – зърно, брашно, хляб. Според тях, по този начин крайната цена за потребителите, може да се понижи с повече от десет стотинки и ще има силен социален ефект.

„Хубаво е да се направи една точна сметка, какво ще загуби и какво ще спечели държавата от това нещо, защото с даването на еднократни помощи не се решават проблемите, а това ще бъде една постоянна помощ, отстъпвайки тези пари в полза на населението това ще е една постоянна и целогодишна помощ за в бъдеще”, допълни Георгиев.

Правителството в Румъния вече е предприело подобни мерки като намалява от началото на септември данък добавена стойност на хляба от 24 на 10 процента. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rabotnik

    0 0 Отговор
    i bez tova hlqbat trqbva da e na cena kilogram p6enica!!!!! Pravqt se na ludi ?!! kolkoto pati vdignat cenite zaradi "lo6a rekolta" sled tova kato e dobra svalqt li q?az ne pomnq