Last news in Fakti

26 Септември, 2013 09:00 29 277 8

Колко ще ни струва литър вино и ракия тази зима

  • грозде-
  • ракия-
  • вино

Няма нищо по-добро от чашка вино или ракия за сгряване в предстоящите зимни вечери. Българинът по традиция залага на домашното производство. Колко обаче ще струва литър от подгряващите напитки зависи от цената на гроздето. Именно сега е разгарът на търговията с кехлибарения плод. В сайта за безплатни обяви bazar.bg се предлагат главно сортовете мерло, мускат и сугурларе. Така например, може да се купи Мускат Отонел от село Винарово, Видинско с отлично качество и показатели. Някои производители предлагат по няколко сорта грозде от стари насаждения. Мускат, Каберне и Памид продава земеделец от района на село Лесичово, Пазарджишко.

За тези, които не са майстори на правенето на ракия, а само на консумацията, има възможност да си купят готова домашна продукция. 300 литра качествена ракия от село Кортен, реколти от 2010 г. до 2013 г., се продават по 10 лв. за литър. Спиртната напитка е направена от сортове Мерло и Кабарне. По 7 лв. литъра върви ракия произведена от качествени сортове грозде от района на Пазарджик. Същата е цената и на ракия от лозя, разположени в южните райони на страната и изнасящи продукция за Випром Сливен и Ямбол.

Любителите на виното също могат да се радват на качествено домашно производство. Винарска изба в района на Харманли (област Хасково) продава ограничено количество червено грозде, подходящо за производството на Рубин, Мавруд, Мерло, Пино Ноар и Малбек. Цената килограм е 1 лв. С 10 ст. по-евтино може да се купи сорт Мерло от град Бяла край Русе, като за по-големи количества се предвижда отстъпка. Домашно червено вино от района на Харманли се оферира за 3 лв. литъра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 4 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 Radostin Bogdanov

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Най-добре си е домашно направения алкохол, който може да си прави
  • 3 PROFESIONALISTA

    3 1 Отговор
    Хубаво вино става от хубаво грозде по хубава технология. Но който го прави и се получи, не го продава в БГ, а отива навън за истинска цена. Тук се пие само боклук за без пари. Може да пиеш хубаво вино само ако си го направиш...
  • 4 Бай Иван

    3 1 Отговор
    Аз от магазина не купувам.Там всичко е фалшиво.Има стари хора които правят добри ракии и вина и аз си купувам от тях.А и излиза много по евтино.Онези от магазина нека сами си пият боклуците които продават!Ракиите им замръзват във фризера.
  • 5 Иван Младенов

    2 0 Отговор
    Големи смешки:)))Този който е написал статията ,явно не живее в БГ или...:)))Килограм мерло за сведение е вече около 50ст в Новозагорско.А този сорт грозде е южен и най-неподходящото място да се купи е Бяла.

    Коментиран от #6

  • 6 Пирамид Хлътков

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Младенов":

    Много ясно. Хората са го доказали научно, че алкохола изстудява тялото, а не го сгрява.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 EMSKI

    2 1 Отговор
    Да пиеш качествен алкохол е привилегия, и е изкуство да си го произведеш сам!!! Проста работа....но не е за прости хора!!! Консумирайте с наслада и мярка!!!