17 Май, 2023 15:44 1 756 2

Българските домакинства движат кредитния пазар

  • кредити-
  • бнб-
  • домакинства

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите

Българските домакинства движат кредитния пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на кредитите на секторите “Нефинансови предприятия”, “Финансови предприятия” и „Домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата“ към края на първото тримесечие нараства на годишна база с 1.9 процента и вече са 2 987 558, а общият им размер се повишава с 11.9 на сто до 82 594 436 000 лева. Това показа анализът на Българска народна банка.

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (29.1%), „Преработваща промишленост“ (22.3%) и “Операции с недвижими имоти“ (9.8%).

Към края на март в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 74.7 процента.

При най-малките заеми – до 1000 лева, виждаме намаляване на техния брой и на годишна и на тримесечна база. В същото време се увеличава техният размер – до 34.10 млрд. лева.

В края на март броят на кредитите на сектор „Домакинства и НТООД“ нараства на годишна база, като достига 2.83 млн. броя. Размерът им също нараства на годишна база – с 14.6 на сто, като достига 34.10 млрд. лева. В края на март в сравнение с края на декември 2022 г. отново има нарастване и на броя на тези кредити, и на размер им. Към края на март в общата сума на кредитите на домакинствата преобладават тези с размер над 100 хил. до 250 хил. лв. с дял от 25.8 на сто.

Прави впечатление, че броят на заемите над 1 млн. расте и спрямо декември, и спрямо март година по-рано. И размерът им следва тази тенденция, като в края на март тези кредити са в размер на 257.71 млн. лева.

Кредитите на нефинансовите предприятия в края на първото тримесечие са 152 хил. броя, като се увеличават на годишна база. Размерът на тези кредити е 42.06 млрд. лева и се отчита нарастване на годишна база. Спрямо края на четвъртото тримесечие и броят на кредитите на този сектор, и размерът им се увеличават.

Заемите на финансовите предприятия в края на първото тримесечие са 972 броя, като нарастват на годишна база. Размерът на тези кредити е 6.43 млрд. лева, като също се отчита нарастване с 26.6 на сто на годишна база. Спрямо края на четвъртото тримесечие и броят на кредитите на сектор „Финансови предприятия“, и размерът им – са по-високи като стойност.

Към края на март в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98.6 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.