Last news in Fakti

20 Декември, 2023 18:55 1 096 0

Най-голям интерес към ChatGPT и смъртта

Това са най-посещаваните теми в Wikipedia през 2023 година

Най-голям интерес към ChatGPT и смъртта - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ChatGPT отбеляза повратна точка за изкуствения интелект, позволявайки на милиони потребители да експериментират с генеративен AI. Така че не е изненада, че темата се превърна в най-посещаваната статия в Уикипедия на английски тази година. Според Wikimedia Foundation, организацията с нестопанска цел, хостваща съвместната енциклопедия, ChatGPT е получило 49,4 милиона посещения през 2023 г., като това са данни към 28 ноември.

На второ място с 42.7 млн. прочитания е темата за смъртните случаи през отминаващата 2023 г. Третата позиция се заема от Световното първенство по крикет, а на четвърта – индийската висша лига.

Филмът „Опенхаймер“, петият най-касов филм за 2023 г., който разказва историята на „Проекта Манхатън“ и разработването на атомната бомба, си осигури пето място в списъка на най-гледаните статии в Уикипедия през 2023 г.

Що се отнася до знаменитостите, Тейлър Суифт, обявена днес за Личност на годината от списание Time, заема 12-та позиция сред най-посещаваните страници в Wikipedia, докато Лионел Меси заема 15-то място.

По думите на организацията: „Най-гледаните статии в Wikipedia за 2023 г. разказват историята на вас и обществото като цяло, търсещи знания за нашия непрекъснато променящ се свят от най-голямата енциклопедия в света.“

Само английският сайт е получил над 84 милиарда посещения тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА