Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 12:22 2 503 1

Оспорват влизането на Lafka в Бургас през съда

  • lafka-
  • съд-
  • бургас

Заплашени от фалит са над 4 хиляди семейства, смятат от местния бизнес

Дребният бизнес в Бургас ще атакува чрез Административния съд навлизането на Lafka в града. Днес представители на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес входираха жалба, с която оспорват Наредбата за преместваемите обекти на местния парламент, съобщи онлайн изданието Gramofona.com.

Дребните търговци са категорични, че промените в Нардебта са единствено в услуга на бъдещия монополист и ги поставят в неравностойно и зависимо положение. „Ако Lafka стъпи в Бургас ще фалира целият бранш”, коментира пред изданието председателят на Асоциацията Николай Димитров.

522 са фирмите, които са пряко засегнати от новата верига павилиони. Lafka обаче си има собствена дистрибуторска мрежа и няма да ползва услугите на местни доставчици. Това автоматично повлича към фалит над 4 хиляди семейства, категоричен е Димитров. Той и колегите му оспорват две решения на Общинския съвет. През юли минлата година съветниците са позволили на Lafka продажбата на тютюневи изделия, а през октомври и на пакетирани продукти.

„Самото създаване на тази верига от павилиони категорично противоречи на закона. Нашите преместваеми обекти са по чл. 56 от Закона за устройството на териториите. Той е за развитието на местния дребен бизнес. Идеята е всяка фирма да има по един обект, а не да създава верига от такива”, разясни Николай Димитров.

Случайно или не, но Димитров и част от неговите колеги, които са най-яростни противници на новата верига са се оказали без позиции за своите обекти за 2014. Те се определят до 31 ноември на предходната година, а договорът, който се сключва е за 12 месеца. „Ние сме едно ядро, което е постоянно през годините. Познаваме се добре и от администрацията ни знаят. Това е извиване на ръце”, смята Николай Димитров.

Жалбата в Бургаския административен съд е подадена от името на Асоциацията и още 7 фирми. Самата Асоциация обединява 237 частни лица и малки фирми от Бургас.

През следващата седмица в София ще се проведе среща на дребните търговци от цялата страна. Те смятат да входират своя жалба срещу инвазията на Lafka и до премиера Пламен Орешарски.

Както писахме и във Факти.бг протестът срещу веригата набира сила в социалните мрежи, а много дребни търговци, притеснени от задаващ се фалит, се обединяват срещу амбициозните планове на новата компания да се превърне в основен играч в търговията с бързооборотни стоки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    А най големия майтап е че дори да останат на пазара те ще са принудени да копуват цигари от тях защото ще вземат дистрибуцията на булгартабак за цялата страна.